Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Relatia dintre pensii si salarii in Romania ultimilor 7 ani

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 11:49
3855 citiri
Relatia dintre pensii si salarii in Romania ultimilor 7 ani

Majorarea semnificativa si anticipata a pensiilor la finele anului 2008, cand se miza pe continuarea perioadei de crestere economica robusta de dupa anul 2000, a dus la dezechilibrarea si compensarea de la bugetul de stat pe termen lung a bugetului asigurarilor sociale.

Decalajul dintre veniturile si cheltuielile acestui buget, dedicat in principal platii pensiilor, a urcat rapid la peste doua procente din PIB si a atins valoarea maxima raportata la rezultatele economiei in anul 2011.

Iar asta in pofida tergiversarii indexarii pensiilor de catre guvernele conduse de Emil Boc.

De mai multi ani incoace are loc un proces nefast care s-a cronicizat. Echilibrarea (obligatorie prin lege) bugetului de asigurari sociale a necesitat transferuri tot mai consistente de la bugetul de stat, pe baza sumelor stranse drept accize, TVA, impozit pe venit, impozit pe profit etc.

Ceea ce inseamna doua lucruri:

Primul: o buna parte din banii stransi drept taxe si impozite sunt trimisi in consum si nu pentru investitii. Adica se face redistribuire (necesara doar pe segmentul de venituri reduse) in loc de dezvoltare.

Al doilea: beneficiarii pensiilor isi achita singuri o parte tot mai mare din pensiile de care beneficiaza prin taxele si impozitele platite tot de ei. Respectiv, primesc in termeni reali la repartizarea rezultatelor economice o parte mai mica decat cea aflata la vedere pe fluturasul de pensie.

Anul trecut, suma transferata de la bugetul de stat pentru plata pensiilor a coborat de putin sub doua procente din PIB, dar in 2014 se profileaza un nivel nominal record si revenirea peste pragul de 2% din PIB.

Citeste mai departe despre relatia dintre pensii si salarii in Romania ultimilor 7 ani. pe Curs de Guvernare.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#relatie salarii pensii, #evolutie salarii pensii, #efecte majorare anticipata pensii , #salariati