Romania ofera una dintre cele mai mari majorari de salarii din Europa. Ce efect va avea insa cresterea inflatiei

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 23:41
6503 citiri
Romania ofera una dintre cele mai mari majorari de salarii din Europa. Ce efect va avea insa cresterea inflatiei

Salariatii romani obtin una dintre cele mai mari majorari medii in termeni reali a salariilor din Europa. Dar cresterea inflatiei va influenta negativ rata castigurilor salariale in 2018, arata rezultatele unui studiu de specialitate publicate miercuri.

Conform Raportului de planificare a salariilor (Salary Budget Planning Report), efectuat la nivel global de Willis Towers Watson, anul acesta, Romania va inregistra o crestere medie a salariului de 4,5%. "Luand in considerare si rata inflatiei prognozata la 1,2%, Romania va avea o crestere salariala reala de 3,3%", noteaza realizatorii studiului.

Datele centralizate arata ca aceasta rata ajustata este una dintre cele mai ridicate din Europa si mai mult decat tripla fata de media Uniunii Europene (UE), de 1%.

Raportul citat releva, de asemenea, ca rata inflatiei din Romania nu este comparabila cu nicio alta valoare dintr-o alta economie est-europeana: Ungaria (0,6%), Bulgaria (1,7%), Austria (0,6%), Cehia (0,6%), Croatia (1,4%), Polonia (1,4%), Slovacia (1,1%) si Slovenia (0,8%).

Acelasi document subliniaza ca, in 2018, o prognoza mai ridicata a ratei inflatiei romanesti, de 3%, va afecta in mod negativ si cresterea nivelului mediu de salarizare. "Insa in termeni reali, vorbim de o crestere de 1,6%. Chiar si in aceste conditii, Romania va fi peste media UE de 0,9%", comenteaza realizatorii cercetarii.

Raportul de planificare a salariilor este un document intocmit de serviciul de date al Willis Towers Watson. Cercetarea a fost intocmita in martie 2017, fiind realizata pe aproximativ 13.250 de respondenti din companii din 139 tari. Documentul rezuma concluziile sondajului anual al lui Willis Towers Watson privind studiile salariale si practicile de revizuire ca mijloc de a ajuta companiile sa isi planifice planurile de beneficii angajati pentru anul 2017 si ulterior.

Cifrele, reprezentand inflatia indicelului pretului de consum (Consumer Price Index), sunt compilate si preluate in aprilie 2017 de Economist Intelligence Unit (EIU).

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) este un lider mondial in domeniul consultantei, al brokerajului si al solutiilor, si care are, in prezent, 42.000 de angajati in peste 145 de tari.

Vezi si care e zona cu cele mai mari salarii din Romania si cat vor mai creste in urmatorii ani si citeste avertismentul BNR legat de acaesta crestere a salariilor.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...