Romanii au castigat mai multi bani in octombrie - Domeniul cu salariu mediu de 4.500 de lei

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 13:04
5181 citiri
Romanii au castigat mai multi bani in octombrie - Domeniul cu salariu mediu de 4.500 de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.871 lei in luna octombrie a acestui an, in crestere fata de luna precedenta cu 38 lei, ceea ce inseamna un avans de 2,1%.

Cele mai mari lefuri s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (4.483 lei) si cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.087 lei), potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.594 lei, cu 2,1% mai mare decat in luna septembrie 2015.

In luna octombrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de septembrie.

Cresterile s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizari deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Salariul mediu, mai mic in august - In ce domenii lucreaza romanii care castiga peste 4.700 de lei

Unde au crescut salariile

Iata domeniile in care s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu:

- activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cu 8,5%;

- avans cu 6,7% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;

- in cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), industria metalurgica, activitati de spectacole, culturale si recreative, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe) castigul salarial a urcat cu procente cuprinse intre 3,5% si 5%;

- un avans intre 2% si 3% a fost consemnat in tranzactii imobiliare, extractia minereurilor metalifere, fabricarea articolelor de imbracaminte, extractia carbunelui superior si inferior, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

In ce domenii au scazut salariile

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna septembrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri.

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 25,2% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;

- intre 10% si 18% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi aeriene; intre 2% si 3,5% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea bauturilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+16,7%) ca urmare a aplicarii OUG nr. 35/2015, in invatamant (+3,9%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (+0,7%).

Comparatii cu alti ani

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 111,5%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 141,7%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna septembrie 2015.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#salariu mediu octombrie, #Salariu mediu Romania, #salariu romania 2015, #salarii 2015 , #salariati