Romanii care se ocupa de fericirea angajatilor de pe trei continente Interviu

Luni, 10 Februarie 2014, ora 07:31
5068 citiri
Romanii care se ocupa de fericirea angajatilor de pe trei continente Interviu
Foto: Facebook/HppyApps

Exista o corelatie directa intre starea afectiva a angajatilor si veniturile companiei, au relevat de-a lungul timpului numeroase studii. Simplu spus, un angajat fericit este un angajat productiv.

Anticipand cererea pentru serviciile care sa imbunatateasca acest aspect, un grup de romani a lansat un instrument care ajuta companiile sa gestioneze fericirea angajatilor lor: Hppy Apps. Aplicatia romanilor este deja utilizata de zeci de companii din Europa, SUA, Africa si America Latina.

Si in Romania exista cateva firme care testeaza produsul, iar in februarie va fi demarat un pilot cu un spital privat, ne-a spus Vlad Bodi, CEO al Hppy Apps.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Vlad Bodi, care locuieste in Santiago (Chile), ne-a vorbit despre cum poate fi sporita fericirea la locul de munca.

Ce este si cum functioneaza Hppy Apps?

Hppy Apps este un sistem software anonim pentru monitorizarea si managementul satisfactiei angajatilor. In fapt, vrem sa ne ocupam de fericirea la locul de munca.

Hppy intreaba frecvent angajatii cum se simt la serviciu.

Acestia pot sa indice care este starea lor de spirit, care este motivul care a influentat-o si pot adauga comentarii, idei sau sugestii pentru management. Hppy creeaza un istoric personal cu aceste stari de spirit.

Conducerea firmei are acces la o viziune de ansamblu care arata cati angajati sunt fericiti la munca, cati sunt nefericiti, precum si la metode de a interactiona cu acestia.

De asemenea, prezentam managementului o vedere detaliata a starilor de spirit ale fiecarui angajat fara sa oferim detalii despre identitatea utilizatorului.

Printr-un sistem email, deconectat de Hppy, putem sa punem in contact managementul cu angajatii nefericiti, daca ambele parti sunt de acord, pentru a rezolva potentiale probleme.

Hppy a inceput ca un instrument intern dezvoltat in Thinslices, o companie de soft cu sediul in Iasi. In cele din urma am hotarat sa cream un sistem propriu. Testand putin piata si reactiile initiale, am hotarat sa incorporam Hppy Apps ca firma distincta si sa lansam o firma de produs.

Cui se adreseaza Hppy Apps? Cate companii folosesc aplicatia in prezent si care sunt rezultatele observate pana acum?

Hppy Apps se adreseaza in special companiilor din zona de servicii, care au mai mult de 30 de angajati. In aceste companii angajatii reprezinta principalul avantaj competitiv si este important sa existe un mediu de lucru in care oamenii se simt bine pentru a creste retentia de personal si productivitatea.

Avem in jur de 50 de companii care folosesc aplicatia, insa doar o parte sunt clienti platitori in acest moment, Hppy Apps avand si un model freemium.

Dintre clientii platitori, cea mai cunoscuta companie este Zalando, cu sediul in Germania, dar avem, de asemenea, clienti din zone precum Statele Unite, Africa de Sud, Chile.

Momentan suntem inca la inceput - avem mai putin de 6 luni de cand am lansat varianta online pentru companii, dar putem spune ca exista un interes avand in vedere ca am atras atentia unor companii mari din Anglia si SUA, de peste 10.000 de angajati. Produsul este inca in dezvoltare.

Cum ati ajuns Chile? Unde se afla birourile HppyApps?

Firma este incorporata in Delaware, Statele Unite, cu reprezentata legala in Palo Alto. Momentan avem "birouri" in Chile si Romania, dar acestea sunt mai mult virtuale. Hppy Apps isi desfasoara activitatea online inclusiv in materie de colaborare interna.

Prezenta in Chile este doar contextuala si bazata pe preferinte personale, eu fiind atasat de America Latina. In zona, Chile este printre cele mai puternice si stabile economii locale si amesteca cu succes spiritul latin cu modul de viata occidental. Insa pentru 2014 exploram posibilitatea de a pune bazele sediului in Londra.

Cine sunt cei care "se ocupa" de fericirea la locul de munca - echipa Hppy Apps?

Echipa Hppy Apps este tanara si vesela. Exista o energie si o pofta de viata extraordinara care se simte chiar si de la distanta. Paula Clapon se ocupa de partea de online marketing si mediile sociale.

Raluca Gramschi coordoneaza planificarea si cerintele functionale pentru dezvoltarea produsului, iar Bogdan Ursache este magicianul codului din spate. Ilie Ghiciuc si cu mine suntem implicati putin in toate, in special pe vanzari si devoltarea afacerii, crearea de oportunitati, parteneriate si finantari.

Credeti ca un astfel de instrument ar putea genera rezultate in cadrul firmelor din Romania?

Avem cateva firme din Romania care testeaza produsul, majoritatea din zona de servicii sofware. In februarie chiar incepem un pilot cu un spital privat. Rezultate concrete pot fi obtinute in doua trei luni de orice firma in care managementul vrea cu adevarat sa implementeze o "voce a angajatilor".

Ati putut sesiza diferente in ceea ce priveste mediul de lucru, relatia angajat-angajator etc. intre Romania si Chile?

Discutand strict de companiile de servicii, despre care avem mai multe informatii, as putea spune ca, per total, relatia angajat-angajator este mai personala. Poate cel mai bun exemplu este ca desi chilienii lucreaza mai mult si mai productiv fata de romani (studiu realizat la nivel OECD), mediul de lucru este de multe ori mai relaxat.

Cum estimati ca va evolua Hppy Apps din perspectiva cererii in urmatorii ani?

Noi credem ca exista un trend ascendent pentru astfel de aplicatii. Pe masura ce noile generatii intra in piata de lucru, relatia angajat-loc de munca se va schimba (deja se schimba radical) si accentul se va pune mai mult pe cat de bine ne simtim la serviciu, cat de mult se aliniaza jobul cu viata si ambitiile personale, scazand in intensitate partea financiara, spre exemplu.

Motivarea angajatilor a devenit o industrie in ultimii 15-20 de ani si a determinat diferite studii si segmentari in servicii. Multe din acestea sunt predefinite si replicate din companie in companie. Speram sa reusim sa replicam modelul in spatiul fericirii la locul de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#aplicatie fericire angajati, #aplicatie firma angajati, #Hppy Apps , #salariati