Salarii mai mari pentru bugetari: Argumente pro si contra - Mingea e la Klaus Iohannis

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 15:38
8903 citiri
Salarii mai mari pentru bugetari: Argumente pro si contra - Mingea e la Klaus Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicatul "Cartel Alfa" i-a trimis, luni, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care sunt enumerate motivele pentru care ar trebui promulgata cresterea salariilor cu 10% pentru bugetari. In acelasi timp, deputatul Remus Cernea a transmis obiectiile sale fata de aceasta prevedere.

Masura a fost adoptata pe 11 noiembrie de Camera Deputatilor, for decizional, cu 311 voturi "pentru", 7 abtineri si un singur vot "impotriva", astfel ca mingea e in terenul sefului statului.

Cresterea salariilor bugetarilor cu 10%, aprobata in Camera Deputatilor

Sindicalistii nu vor retrimiterea proiectului in Parlament, pentru ca in acest fel s-ar face "jocul politicianist" al unora, se arata in epistola "Cartel Alfa" remisa Ziare.com, care insa nu mentioneaza niciun nume.

Unul dintre motivele pentru care ar trebui promulgata cresterea salariilor se bazeaza pe ideea ca avansul economic trebuie sa se resimta si in buzunarele oamenilor de rand.

"Acest lucru nu se reflecta in masurile adoptate prin Codul Fiscal, care avantajeaza numai capitalul sau pe cei cu venituri mari. De reducerea cu cinci procente a contributiei la bugetul de pensii au beneficiat exclusiv patronii, fara sa se regaseasca in veniturile salariatilor. Facilitati fiscale prevazute pentru angajatori, aplicabile incepand cu 2017, au fost de curand devansate pentru 1 ianuarie 2016 si nimeni nu s-a plans ca nu pot fi suportate de buget si ca nu se cunosc consecintele lor", arata sursa citata.

Pe de alta parte, cei de la Cartel Alfa remarca faptul ca ponderea salariilor in PIB a scazut ingrijorator, situandu-se la numai 31%, astfel ca e cea mai mica rata din cele 28 de tari membre ale UE.

De asemenea, romanii sunt cei mai saraci din randul popoarelor UE, cu peste 40% din populatie aflate in risc de saracie si excluziune sociala, iar evaziunea fiscala pe piata muncii reprezinta jumatate din bugetul national.

"Atunci cand s-au facut cresteri salariale ale inaltilor demnitari, carora le-a crescut salariul efectiv cu 300% de la 1 august 2015, fara nici o baza legala, nici un politician nu a iesit public sa isi arate ingrijorarea; acelasi lucru se intampla si cu indemnizatiile (pensiile) speciale pentru demnitari, iar acum pentru primari, consilieri etc", au mai atras atentia sindicalistii.

Mai mult, cei de la Cartel Alfa reclama faptul ca niciun guvern de pana acum nu a reusit sa combata coruptia si sa arate ca ii pasa intr-adevar de cetateni.

"Domnule presedinte, nu trebuie sa va ascundeti in spatele interesului national, caci responsabilitatea va ramane fata de cetateni. Tara nu inseamna politicieni, tara inseamna cetateni!

Tinand cont de toate acestea va solicitam, ca ales al cetatenilor si nu al partidelor, sa promulgati legea de promovare a OUG 35/2015, de completare a OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015", se arata la finalul scrisorii citate.

Ciolos: Nu pot spune acum daca sunt de acord cu majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor

Contraargumentele lui Cernea

Remus Cernea este singurul deputat care a votat impotriva cresterii salariilor cu 25% a bugetarilor, iar intr-un comunicat remis luni Ziare.com arata motivele pentru care presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa respinga proiectul si sa-l trimita la reexaminare in Parlament.

El sustine ca prevederea a fost adoptata cu incalcarea Regulamentului Camerei Deputatilor care prevede la Art. 69, alin. 2, ca:

(2) Raportul va fi imprimat si difuzat deputatilor cu cel putin 3 zile inainte de data stabilita pentru dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative in plenul Camerei Deputatilor, in cazul proiectelor de legi si al propunerilor legislative pentru care Camera Deputatilor este prima Camera sesizata, si cu cel putin 5 zile, in cazul celor pentru care Camera Deputatilor este Camera decizionala.

"Or, avizul Comisiei Juridice are data de 10 noiembrie (cu o zi inainte de plen), iar Raportul comun al Comisiei pentru munca si protectie sociala si al Comisiei pentru Sanatate si familie are data de 11 noiembrie 2015, adica a fost postat pe site-ul Camerei Deputatilor si distribuit in forma printata liderilor grupurilor parlamentare in timpul sedintei de plen a Camerei Deputatilor", atrage atentia Remus Cernea.

PNL a votat majorarea salariilor bugetarilor si acum asteapta sa le spuna Ciolos daca sunt bani pentru asta

De asemenea, deputatul mai avertizeaza ca nu a fost facut un studiu de impact al acestei masuri, astfel ca bugetul pe 2016 ar putea fi incarcat suplimentar.

"Pe fondul acestui proiect de lege, opinia mea este ca a adopta o lege care presupune alocarea a miliarde de lei din buget fara a avea un studiu de impact reprezinta un act de iresponsabilitate politica", sustine Remus Cernea, care militeaza pentru o dezbatere aprofundata si o consultare cu expertii.

De mentionat este ca Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" arata ca marirea cu 10% a salariilor din sectorul bugetar se va aplica doar celor care nu au beneficiat de nicio majorare salariala pe parcursul anului 2015.

C.P.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#salarii mai mari bugetari, #crestere salarii bugetari, #cresc salarii bugetari , #salariati