Salarii mai mari pentru bugetari: Avem in fata o mare enigma - Pericolele unui an electoral

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 07:28
6936 citiri
Salarii mai mari pentru bugetari: Avem in fata o mare enigma - Pericolele unui an electoral
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul este precaut, avand in vedere ca pregateste o ordonanta de urgenta (OUG) prin care se vor creste salariile bugetarilor cu 20%, in medie, fiind vizate in special lefurile mai mici.

De asemenea, are in lucru si un proiect de lege al salarizarii in sectorul de stat, care s-ar aplica din 2018 incolo.

Cel mai probabil, OUG va fi adoptata saptamana viitoare, dupa discutia cu sindicatele.

Guvern: Salariile bugetarilor vor fi majorate in medie cu 20%

In acest context, profesorul universitar Mircea Cosea a sustinut intr-o declaratie pentru Ziare.com ca ne aflam in fata unei enigme, avand in vedere ca Guvernul anterior, condus de Victor Ponta, se batea cu caramida in piept ca exista bani pentru majorari salariale, in timp ce Cabinetul Ciolos, de tehnocrati, a anuntat ca abia poate face rost de sumele necesare cresterii indemnizatiilor pentru mame.

FMI nu vrea majorarea salariilor in Educatie si Sanatate. Ponta: E o chestiune de viziune, mergem inainte

Guvernul n-are bani de indemnizatia pentru mame: Asteapta solutie de la Parlament

Mai mult, el aminteste ca actualul ministru de Finante, Anca Paliu Dragu, a sustinut ca economia merge excelent.

Ministrul Finantelor: Cresterea economica peste potential e cea mai periculoasa - cum explica

"Intrebarea e: exista sau nu exista banii sau daca aceasta crestere economica a fost inghitita de alte elemente care nu au de-a face cu banii pusi deoparte pentru salarizare? S-ar putea sa fi fost cheltuieli publice mai mari, guvernamentale", s-a intrebat profesorul universitar.

Insa ce semnale transmite Executivul condus de Dacian Ciolos prin faptul ca da o ordonanta de urgenta, cu cresteri salariale ale bugetarilor de pana in 20%, fiind vizate in special lefurile mai mici, prin care se vrea repararea unor inechitati?

"Plecam de la faptul ca Guvernul actual, tehnocrat, da dovada de o foarte mare prudenta, prin aceea ca nu se angajeaza din prima la o Lege a salarizarii, din doua motive: perioada este scurta si ne aflam intr-un an electoral si incearca sa nu se includa in elemente care pot fi pana la urma etichetate drept cadouri electorale.

In al doilea rand, Executivul nu are o evidenta clara a modului in care va evolua economia in viitor. Suntem cam in ceata, pentru ca primele doua luni ale anului arata un sens invers al dezvoltarii si anume o anumita lipsa de vigoare la nivelul industriei, iar cresterea consumului a avut ca efect o crestere a importului. Guvernul este precaut si nu se angajeaza in lucruri pe care nu le poate gestiona", a explicat Mircea Cosea.

Ordonanta de urgenta pentru salariile de la stat (Video)

El sustine ca aceasta OUG reprezinta un lucru rational, deoarece singurul lucru pe care il poate face Executivul intr-un timp scurt este sa reglementeze intr-o anumita masura decalajele si inechitatile in ceea ce priveste salarizarea celor care lucreaza la stat.

Totusi, profesorul universitar ar fi vrut sa cunoasca si efectul pe buget, pentru ca ne-am fi putut da seama care sunt prioritatile Guvernului.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a mentionat ca impactul bugetar si alte cifre concrete vor fi prezentate saptamana viitoare, cel mai probabil, lucru taxat de Mircea Cosea. "Acest Executiv are o boala: comunicarea rudimentara, care se mentine si acum. Nu poti sa anunti ca ai hotarat sa faci un lucru important fara ca sa spui care este efectul bugetar", a punctat acesta.

Salariul minim e o problema de filosofie economica

Potrivit unor informatii aparute in weekend pe surse, Guvernul ar fi de acord cu cresterea salariilor bugetarilor doar in contextul in care salariul minim ar creste cu numai 25 de lei pe an.

Intrebat care ar fi impactul unei majorari a acestui indice, Mircea Cosea a replicat ca e o problema de filosofie economica, iar decizia ar trebui sa apartina unui Guvern politic.

"E clar ca daca Romania mareste salariul minim o sa aiba dificultati si pe buget, si la creare de locuri de munca. In caz contrar, daca nu-l mareste, apar alte dificultati, pentru ca se cantoneaza pe termen lung in zona economica a Europei cu salarii mici, ne vom indeparta in timp si mai mult de media europeana.

Pana la urma, decizia ar trebui sa fie una politica, care ar trebui sa aiba in vedere si strategia de aderare la zona euro, precum si strategia de convergenta reala.

Problema salariului minim se rezolva printr-o stategie pe termen mediu, gandind in ce fel Romania isi poate creste competitivitatea prin dinamica salariului minim. E o chestiune mai complicata, dar ar trebui pusa in aplicare cat mai curand", a atras atentia Mircea Cosea.

Pericolele unui an electoral

Analistii ING Bank au comentat, intr-o informare remisa Ziare.com, ca studiile empirice arata ca o interventie guvernamentala in piata muncii care conduce la majorarea salariilor in sectorul de stat duce in timp la cresterea somajului.

"O agenda populista inaintea alegerilor poate fi o amenintare pe termen scurt pentru stabilitatea macroeconomica. Desi ne asteptam la o consolidare fiscala spre finalul anului, care sa puna datoria ca procent din PIB pe o rata descendenta, ne temem ca va fi nevoie de masuri compensatorii pentru cresterile salariale, precum o majorare a unor taxe", potrivit analistilor ING Bank.

Guvernul va cadea la pace cu sindicatele?

Sindicatele au aratat foarte clar zilele trecute ca sunt nemultumite de propunerile Guvernului si au amenintat cu proteste.

Modificarile salariale, criticate de sindicate - Lumea va iesi in strada. Daca nu intelege, Guvernul va trebui dat jos

"O astfel de propunere este extrem de deranjanta. Nu stiu cum isi permit dupa ce Ponta zicea ca da 25 la suta. Cum vii acum si dai 25 de lei pe an? Nu se poate asa ceva. Peste tot spunem ca merge economia, dar banii nu merg la cei care ar trebui", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Leonard Barascu, pentru News.ro.

La randul sau, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus ca varianta avansata de Guvern privind cresterile salariale este de fapt "un test" si considera ca membrii Guvernului "nu sunt in stare, nu au curaj, unii nici nu pot, si atunci se joaca de-a salarizarea in sistemul bugetar".

Totodata, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, ameninta ca, daca aceasta varianta va fi mentinuta, Guvernul va trebui dat jos.

Totusi, Mircea Cosea sustine ca se va discuta rational, deoarece pe termen scurt sindicatele pot cere doar eliminarea unor erori si nu chestiuni de esenta.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#salarii bugetari crestere, #efecte crestere salarii bugetari , #salariati