Salarii mici in Romania: Unul din cinci salariati nu castiga suficient pentru a trai

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 18:02
2405 citiri
Salarii mici in Romania: Unul din cinci salariati nu castiga suficient pentru a trai

Unul din cinci angajati din Romania nu castiga suficient pentru a-si acoperi cheltuielile lunare, situatia din tara noastra fiind cea mai grava din acest punct de vedere din Uniunea Europeana, arata un raport al Comisiei Europene.

Astfel, 19 la suta dintre adultii romani au un loc de munca, dar care traiesc la limita saraciei, pe locul urmator fiind Grecia, cu 15 la suta, si Italia si Spania, cu cate 12 la suta, se arata in raportul citat de Mediafax.

Media adultilor cu loc de munca aflati la limita saraciei este de 9 la suta, la nivelul intregii Uniuni Europene.

In Romania, ca si in Grecia, acest fenomen se inregistra si inainte de izbucnirea crizei, din anul 2008, spre deosebire de Italia si Spania, unde procentul era semnificativ mai mic inaintea acelui moment.

Astfel, daca in Romania procentul a crescut de la 17 la 19, in perioada 2008 - 2012, in Italia el a crescut de la 9 la 12 la suta, o crestere cu un sfert in doar patru ani.

Situatia din Romania este cauzata de mai multi factori, precum oferta scazuta de locuri de munca, salariile scazute, costul fortei de munca pentru angajator sau masurile de austeritate impuse in urma declansarii crizei din Europa.

Un alt aspect ingrijorator este acela ca adultii cu salarii insuficiente pentru a-si acoperi cheltuielile reprezinta mai mult de jumatate din populatia saraca a tarii noastre.

Pentru a-si acoperi diferenta de cheltuieli necesare traiului lunar, de circa 20 la suta, adultii care nu castiga suficient apeleaza la ajutoare financiare din partea parintilor si la transferurile sociale, mai informeaza sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#salarii insuficiente Romania, #salarii mici Romania, #salariati Romania limita saracie , #salariati