Salariile s-au micsorat in iunie - in ce domenii au fost cele mai mari scaderi

Marti, 06 August 2013, ora 11:09
1707 citiri
Salariile s-au micsorat in iunie - in ce domenii au fost cele mai mari scaderi

Castigul salarial mediu net a scazut in iunie, fata de luna precedenta, cu 0,3%, respectiv cu 5 lei, la 1.606 lei, cele mai semnificative scaderi fiind consemnate in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

Cele mai mari castiguri au fost inregistrate in extractia petrolului si a gazelor naturale (4,049 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 880 lei, potrivit datelor anuntate marti de INS.

"In luna iunie 2013, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri cat si scaderi fata de luna precedenta. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2013 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Romanii au printre cele mai mici salarii din Europa - Cine castiga cel mai bine

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net se datoreaza si disponibilizarilor de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice", se precizeaza intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in fabricarea bauturilor (14%) si a tigarilor (12,3%), iar cele mai accelerate scaderi in productia de autovehicule (9,4%) si in extractia carbunelui (8,2%).

Locuri de munca pentru romani in strainatate - salarii de pana la 84.000 de euro anual

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost

determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale si sume din profitul net. Scaderile au mai fost cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici si de angajarile cu salarii mai mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (9,4%), in extractia carbunelui superior si inferior (8,2%), in activitati auxiliare intermedierilor financiare (intre 4% si 8%) etc.

Noua lege a bugetarilor: Cine primeste salarii mai mari din 2014

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu fata de luna precedenta in administratia publica (0,2%) si sanatate si asistenta sociala (0,6%). In invatamant s-a inregistrat o scadere a castigului salarial mediu net (1,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 3,5%.

C.S.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#scadere salarii, #salarii mari domenii, #salarii Romania , #salariati