Salariul mediu a crescut cu 10% in decembrie: In ce domeniu lucreaza romanii care castiga peste 5.600 de lei

Luni, 08 Februarie 2016, ora 11:10
5437 citiri
Salariul mediu a crescut cu 10% in decembrie: In ce domeniu lucreaza romanii care castiga peste 5.600 de lei

Salariul mediu nominal brut a crescut in decembrie 2015 cu 10% in Romania, fata de luna noiembrie a anului trecut, pana la 2.930 de lei, gratie primelor acordate de Craciun, iar cei mai multi bani au primit angajatii din sectorul energetic.

In ultima luna din 2015, castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.114 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 196 lei (+10,2%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.

Cei mai multi bani au castigat angajatii care lucreaza in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (5.633 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.165 de lei).

INS aminteste ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). "Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", arata INS.

Radiografia salariilor bugetarilor: Grila trebuie finalizata in acest an, dar situatia e haotica

Decembrie 2015 comparativ cu decembrie 2014

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%.

Decembrie 2015 comparativ cu noiembrie 2015

In luna decembrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna noiembrie 2015.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de incetarea contractelor de munca/disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Sursa: INS

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 43,9% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) ;
  • intre 35,5% si 40,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, activitati de editare;
  • intre 21,5% si 29,5% in transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport;
  • intre 15,0% si 19,0% in industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati extractive.

La polul opus, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) (-6,1%), respectiv in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (-2,3%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+10,7%), invatamant (+9,4%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+4,0%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice.

C.P.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...