Salariul mediu a crescut - In ce domenii se castiga peste 4.000 de lei pe luna

Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 15:30
4691 citiri
Salariul mediu a crescut - In ce domenii se castiga peste 4.000 de lei pe luna

In luna noiembrie 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.412 lei, cu 2,3%

mai mare decat in octombrie, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.743 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 38 lei (2,2%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.166 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.033 lei).

Romania, dupa 25 de ani: Cum au evoluat salariile si pensiile

Noiembrie 2014 comparativ cu noiembrie 2013

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%.

INS aminteste ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In ce domenii au crescut salariile

In luna noiembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna octombrie 2014.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru sarbatori), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

INS arata ca cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 23,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) ;
  • intre 9,0% si 13,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de posta si de curier, depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  • intre 5,5% si 9,0% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din tutun, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  • intre 4,0% si 5,0% in alte activitati industriale n.c.a., fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea produselor textile, transporturi pe apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

In ce domenii au scazut salariile

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum

urmeaza:

  • cu 12,8% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) ;
  • intre 4,5% si 7,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea altor mijloace de transport.
  • intre 2,0% si 3,0% in telecomunicatii, transporturi aeriene.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (1,7%), sanatate si asistenta sociala (1,7%), respectiv in administratia publica (0,7%).

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#salariu mediu noiembrie, #Salariu mediu Romania, #salariu mediu 2014 , #salariati