Salariul mediu a scazut cu 126 de lei - Unde lucreaza romanii care castiga aproape 4.600 de lei

Marti, 10 Martie 2015, ora 11:48
4706 citiri
Salariul mediu a scazut cu 126 de lei - Unde lucreaza romanii care castiga aproape 4.600 de lei

In ianuarie 2015, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.408 lei, cu 6,7% mai mic decat in luna decembrie 2014.

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.740 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 126 lei (6,8%), arata un comunicat al Institutului National de Statistica.

Cei mai multi bani castiga angajatii care lucreaza in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.594 lei), iar cele mai mici salarii sunt in hoteluri si restaurante (1.005 lei).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,1%.

Ianuarie 2015 comparativ cu decembrie 2014

In luna ianuarie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii in luna decembrie 2014 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

* intre 20,0% si 23,5% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor mijloace de transport;

* intre 15,0% si 19,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apacalda si aer conditionat, activitati de servicii anexe extractiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;

* intre 12% si 15% in repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea produselor textile, industria metalurgica, extractia carbunelui superior si inferior, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activitati extractive, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in sectorul economic in:

- activitati de editare (8,4%),

- activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe) (3,0%),

- activitati de posta si de curier (1,9%),

- tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor) (1,5%).

Aceste cresteri au avut loc pe fondul acordarii de prime ocazionale, realizarea de productii ori incasari mai mari (functie de contracte), precum si in functie de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: administratia publica (2,1%), sanatate si asistenta sociala (1,8%), invatamant (0,7%).

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#salariu mediu februarie, #salariu mediu 2015, #salarii Romania 2015 , #salariati