Salariul mediu net a crescut cu 80 de lei - in ce domeniu ajunge la 7.000 de lei pe luna

Joi, 08 Mai 2014, ora 13:37
5145 citiri
Salariul mediu net a crescut cu 80 de lei - in ce domeniu ajunge la 7.000 de lei pe luna

Salariul mediu net a crescut cu 80 de lei in luna martie, la 1.706 lei, potrivit datelor anuntate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari salarii medii nete au fost platite in fabricarea produselor din tutun (7.281 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (970 de lei).

Cresterile din luna martie s-au datorat acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa, tichete cadou si de vacanta), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari.

Cele mai semnificative majorari au fost consemnate in fabricarea produselor din tutun (peste 56%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale (intre 15% si 20%).

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

Cresteri mari (intre 10% si 13%) s-au inregistrat si in activitati de servicii anexe extractiei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, telecomunicatii, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, captarea, tratarea si distributia apei.

De asemenea, salariile au crescut cu 8% pana la 9,5% in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea bauturilor, industria metalurgica, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

Salariile medii nete s-au redus cel mai mult in sectorul transporturilor pe apa (cu 10,4%)

Totodata, scaderile au fost cuprinse intre 4,5% si 9% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite.

Salariile au scazut cu intre 2% si 3% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi aeriene.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#salariu mediu net Romania, #crestere salarii, #salarii mari , #salariati