Sindicalistii cer marirea salariilor pentru toti bugetarii, nu doar profesori si medici: E demoralizator

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 17:36
2244 citiri
Sindicalistii cer marirea salariilor pentru toti bugetarii, nu doar profesori si medici: E demoralizator

Majorarea salariilor doar pentru o mica parte dintre bugetari si inghetarea veniturilor pentru ceilalti este o masura demoralizatoare, care nu stimuleaza munca si care duce la unele reactii sociale, a declarat, luni, presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Liderul Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" a spus ca prin inghetarea salariilor, principiul de fond, care se refera la participarea salariatilor la rezultatele intreprinderii, nu se mai aplica.

"Motivarea pentru o mai buna stimulare a muncii nu mai exista. Acesta este elementul principal. Al doilea element este faptul ca se face o crestere pentru anumite categorii de personal bugetar, invatamant, ceva din sanatate prin inventia unei burse, si pentru asistentii sociali. Pentru restul sectorului bugetar, desi au si ei dificultati, nu sunt prevazute cresteri salariale, desi legea unitara de salarizarea prevedea o comprimare de jos in sus pentru tot sectorul bugetar", a precizat Hossu.

In opinia liderului sindical, aceasta masura va duce la demoralizare si la reactii sociale, care se vor vedea in rezultatele in munca.

Bogdan Hossu acuza Guvernul ca a preferat sa inghete salariile bugetarilor, in loc sa faca o schimbare a contractelor de management in companiile cu capital majoritar sau integral de stat, desi managerii "preiau o mare cantitate de bani, iar efectul decizional nu are nicio penalitate".

"Salariile lor sunt nejustificate. Dar, ca de obicei, se leaga de opinca, care trebuie sa plateasca oalele sparte ale sistemului", a mai spus Hossu.

Cuantumul brut al salariilor de baza si sporurilor acordate bugetarilor va fi mentinut anul viitor la acelasi nivel cu luna decembrie 2013, fara sa fie aplicata valoarea de referinta din Legea salarizarii unitare, o crestere salariala de pana 10% fiind prevazuta doar pentru profesori debutanti.

Masura va fi aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta si justificata prin faptul ca neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectand in mod semnificativ sustenabilitatea finantelor publice.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#inghetare salarii bugetari, #salarii bugetari marite , #salariati