SUA: Angajatii bancilor salvate de stat au bonusuri mai mari decat salariile

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 15:03
1193 citiri
SUA: Angajatii bancilor salvate de stat au bonusuri mai mari decat salariile
Foto: Reuters

Bonusurile platite managerilor din noua institutii financiare care au primit ajutoare de la stat in 2008 au fost mai mari decat venitul net al unora dintre acestea, potrivit biroului Procurorului General din New York, Andrew Cuomo.

"Nu ne este clar de ce bancile isi compenseaza si rasplatesc angajatii", a spus Cuomo (foto) intr-un raport, in urma unei investigatii ce a durat cateva luni, relateaza Reuters.

Chiar si in cel mai prost an al Wall Street, cel putin 4.793 de bancheri si traderi au primit mai mult de un milion de dolari fiecare, drept bonusuri.

Avand in vedere ca cele noua banci au primit, in total, 125 de miliarde de dolari, din partea Guvernului, pentru a supravietui crizei financiare, Cuomo a cerut mai multe detalii despre platile efectuate catre manageri, in timp ce se inregistrau pierderi.

La unele banci, printre care Goldman Saschs Group, Morgan Stanley si JPMorgan Chase & Co, bonusurile au depasit ca valoare veniturile nete ale institutiilor.

Astfel, Goldman a castigat 2,3 miliarde de dolari si a oferit bonusuri de 4,8 miliarde de dolari, in timp ce statul i-a acordat ajutoare de 10 miliarde de dolari.

Morgan Stanley a castigat 1,7 miliarde de dolari, a platit 4,475 miliarde de dolari, iar JPMorgan Chase a platit bonusuri de 8,69 de miliarde de dolari, la castiguri de 5,6 miliarde de dolari.

De asemenea, cea din urma banca a oferit 1.626 de bonusuri de peste un milion de dolari fiecare, acestea fiind cele mai mari sume platite de orice banca.

"Astfel, cand bancilor le merge bine, angajatii lor au fost platiti bine. Cand bancilor le-a mers prost, angajatii au fost platiti bine. Cand bancilor le mergea catastrofal si au fost ajutate din banii contribuabulilor, angajatii lor tot au fost platiti bine", a spus Cuomo.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bonusuri banci americane, #JPMorgan Chase bonusuri, #Morgan Stanley bonusuri , #salariati