Teapa imensa pe care o iau bucurestenii la salariu

Luni, 28 Martie 2016, ora 09:07
6735 citiri
Teapa imensa pe care o iau bucurestenii la salariu
Foto: Arhiva Ziare.com

Diferentele regionale in ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe cap de locuitor sunt comprimate de circa 4 ori la nivelul veniturilor salariale incasate de angajati, potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza pentru 2015.

Astfel, daca nivelul PIB din regiunea Capitalei este cu 278% peste cel din regiunea Nord-Est, salariul mediu este cu doar 67% mai mare.

La prima vedere, prin pozitionarea in acelasi spatiu economico-social, cei din judetele moldovene beneficiaza de un "bonus" de peste o treime la salariu, iar cei din sudul tarii, mai putin zona Bucuresti-Ilfov, de un "spor" de circa o cincime din salariu.

Regiunile de Vest, Centru si Sud-Est sunt "penalizate" cu valori cuprinse intre 2,6% si 9,5% din salariu.

Am scris in aparenta deoarece, in realitate, nu salariile din Nord-Est sunt prea mari ci cele din Bucuresti-Ilfov sunt prea mici.

Foarte interesant, raportul dintre indicele castigului salarial din zona Capitalei si indicele PIB-ului din Nord-Est este aproape identic cu indicele PIB-ului din Capitala. Doar ca aceeasi proportie ar trebui sa fie de 4.306 lei la 1.897 lei si nu de 2.597 lei la 1.555 lei.

Cum s-ar spune, de fapt, salariul este mai mic cu circa 22%, bani care se duc in beneficiul excedentului brut de exploatare (a se citi capitalul privat) si nu al remunerarii salariatilor. Iar asta in conditiile in care statul vine sa mai niveleze diferentele din sectorul privat prin plata egala in sectorul bugetar.

Concret, daca s-ar da "corect" salariile, remunerarea salariatilor s-ar duce in Romania de la 39% din valoarea adaugata bruta spre 47%. Adica dinspre ultimul loc din UE spre media Uniunii si spre practica din tarile occidentale dezvoltate, unde remunerarea salariatilor trece de 50% si se duce spre 60%.

Bine-bine ar putea spune cineva, dar cum sa se dea in Bucuresti salarii medii nete de aproape 1.000 de euro? Simplu. La 18.832 euro PIB/locuitor, din care 20.873 euro/locuitor in Bucuresti si 10.148 euro/locuitor in Ilfov, nu ar fi nici o problema daca ne raportam la media UE de circa 27.000 euro PIB/locuitor.

De fapt, investitorii isi aliniaza politica salariala la salariile care pot fi extrem de mici in teritoriu, in special pe axa saraciei NE-SV, si platesc mai prost in zonele unde se concentreaza majoritatea afacerilor.

Desigur cu scuza infrastructurii necorespunzatoare si a mediului economic mai putin prielnic (inclusiv prin prisma "comisioanelor confidentiale").

De aceea, prioritatea numarul unu, inclusiv din perspectiva intereselor celor din zona Capitalei, este de a stimula mai rapid si prin orice mijloace permise de reglementarile destul de stricte ale UE dezvoltarea celor trei regiuni aflate sub 80% din media nationala a PIB/locuitor. Prosibil si prin investitii publice directionate catre drumuri, scoli si spitale, care sa asigure si locuri de munca mai bine platite.

Citeste mai departe despre De la PIB/locuitor la salariu: cum se intretin defazajele prin regiunile Romaniei. Consecinte si solutii pe Curs de Guvernare

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#salarii prea mici Bucuresti, #salarii Romania comparatie regiuni , #salariati