Vasilescu (BNR) explica de ce n-au romanii bani: Salariile se compara cu productivitatea muncii

Duminica, 05 Ianuarie 2014, ora 12:48
5700 citiri
Vasilescu (BNR) explica de ce n-au romanii bani: Salariile se compara cu productivitatea muncii
Foto: Realitatea TV

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, sustine ca salariile romanilor sunt in continuare mici, pentru ca si productivitatea muncii este scazuta, din cauza organizarii deficitare.

"Noi, romanii, avem probleme cu organizarea muncii, nu reusim sa valorificam perspectivele. Noi avem foarte multi bani intr-o vitrina, la Uniunea Europeana. Trebuie sa ne organizam sa mergem sa-i luam. (...)

Suntem deficitari in organizare. Noi avem printre cele mai mici preturi din Europa. Nu poti sa compari salariile cu preturile. Salariile se compara intotdeauna cu productivitatea muncii. Productivitate fara organizare nu exista", a spus reprezentantul BNR, la Realitatea TV.

Stam foarte prost la productivitate, iar acest lucru tine de management, a apreciat acesta.

"Am umplut tara de scoli de management, dar de fapt noi nu am inteles ca si aici se produce o aliniere a planetelor. Exista trei lucuri pe care trebuie sa le pui cap la cap: management, leadership si cooperare. La toate suntem slabi", a precizat Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, in Romania exista multe companii cu foarte putini salariati, "firme de apartament" care fac cateva operatiuni si se prezinta drept companii in piata economica, in timp ce doar cateva firme sunt responsabile pentru performantele privind exporturile, iar acestea au capital strain.

Se relanseaza creditarea in 2014?

Consilierul guvernatorului BNR este de parere ca nu, in conditiile in care Autoritatea Bancara Europeana va derula in acest an o noua runda de teste de stres pentru banci, iar concluziile vor fi prezentate abia in luna octombrie.

"Pana atunci, eu nu vad o relansare a creditarii, in noul stil, pentru ca ceea ce a fost in perioada de dinaninte de criza nu va mai fi", a mai spus Adrian Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Adrian Vasilescu salarii romani, #Adrian Vasilescu preturi mici, #productivitate munca Romania, #creditare , #salariati