Zona crepusculara cu banii bugetarilor: Cat de reintregite sunt de fapt salariile taiate in 2010

Joi, 27 August 2015, ora 09:32
2741 citiri
Zona crepusculara cu banii bugetarilor: Cat de reintregite sunt de fapt salariile taiate in 2010
Foto: Arhiva Ziare.com

La mijlocul acestui an (iunie 2015), salariile din invatamant si sanatate erau aproximativ aceleasi in expresie nominala ca in octombrie 2008.

Astfel, dascalii au primit in iunie 2015 cu 5% mai multi bani decat inaintea crizei, iar cadrele sanitare au beneficiat de 7 lei in plus la salariul mediu brut.

Intre timp, inflatia a fost de 25,8%, ceea ce inseamna o scadere de circa 17% a puterii de cumparare pentru profesori si de 21% pentru medici.

In acelasi interval de timp, salariul mediu pe economie a inregistrat o crestere cu peste 10% a puterii de cumparare.

Ceea ce ar justifica, pentru punerea de acord cu media pe economie si revenirea la situatia antecriza (nu neaparat dezirabila), necesitatea unor majorari de salarii diferentiate, cam de 40% pentru medici, spre 30% pentru profesori si de 5% pentru functionari, ca sa furnizam o referinta si fara a face farmacie.

Datele provin de la INS, din cercetarile aprofundate efectuate pentru luna octombrie (care au fost publicate numai pentru intervalul 2007 - 2012, dar fara valori ale acestui indicator pentru anul 2010), considerata ca luna reprezentativa pentru un an calendaristic, si din cel mai recent comunicat referitor la castigul salarial mediu brut, valabil pentru luna iunie 2015.

Cui si cat de reintregite sunt, de fapt, "salariile reintregite"

Daca se calculeaza nivelul relativ la media nationala, se poate observa o schimbare majora a pozitionarii invatamantului si sanatatii, trecute de deasupra mediei pe economie, unde s-au situat in intervalul 2007 - 2009, semnificativ sub media pe economie, pozitionare pastrata inclusiv in iunie 2015.

Mai mult, castigurile salariale din sanatate au ajuns sa fie sub cele din invatamant, fenomen nemaiintalnit din 2007.

In schimb, functionarii din administratia publica au reusit sa-si pastreze nivelul de salarizare peste media nationala, in pofida crizei economice, desi in octombrie 2008, cele trei categorii de bugetari au pornit de la niveluri foarte apropiate.

Ei au ajuns in prezent la un nivel relativ clar mai mare decat cele existente in anii 2007 - 2008 (139%).

Citeste mai multe despre Zona crepusculara a salariilor la bugetari: cat de reintregite sunt "salariile reintregite" si cat la suta s-a taiat cand s-a taiat 25%. Pe categorii de personal pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#salarii reintregite bugetari, #salarii bugetari taiere 2010 , #salariati