45% dintre europeni si-ar dori sa fie patroni

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 15:36
627 citiri
45% dintre europeni si-ar dori sa fie patroni
Foto: Tehnopol

45% dintre europeni si-ar dori sa fie patroni sau liber-profesionisti, arata un sondaj realizat in tarile membre.

Procentul de cetateni care si-ar dori sa fie patroni este considerabil mai mic decat in Statele Unite, unde 55% dintre cetateni sustin ca si-ar dori sa aiba propria lor afacere.

Explicatia ar fi ca mult mai multi americani au o parere buna despre antreprenori, spre deosebire de europeni, dupa cum se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Astfel, 79% dintre americani spun ca au o parere buna despre patroni, spre deosebire de 49% dintre europeni. In tarile europene, parerile despre patroni sunt impartiteL unii ii considera drept persoane care creza locuri de munca si care dezvolta noi servicii si produse, iar altii ca sunt exploatatori care se gandesc doar la propriul portofel.

"Potentialul antreprenorial in Europa nu este exploatat la maxim: 45% dintre europeni ar dori sa fie patroni, insa doar 10% dintre acestia sunt patroni in prezent.

Daca am putea creste acest procent, am avea milioane de intreprinderi noi si creative care ar intineri baza economica a Europei, ar face-o mai puternica, ar crea locuri de munca si ar fi mai rezistenta in perioadele ecomice grele", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani.

Europenii spun ca nu au bani ca sa-si inceapa o afacere

Principalul motiv pentru care europenii nu se aventureaza sa isi infiinteze afacerile este lipsa banilor, iar multi spun ca nici daca ar mosteni o suma mare de bani nu s-ar grabi sa isi infiinteze o afacere.

La nivel mondial, se constata diferente intre SUA, Europa si Asia, in ceea ce priveste antreprenoriatul. Chinezii sunt cei care au cea mai mare preferinta pentru acest tip de activitate, 73% spunand ca si-ar dori sa fie patroni, iar japonezii sunt cel mai putin interesati de antreprenoriat (30%).

Dintre tarile europene, Cipru si Grecia au cei mai multi cetateni cu aspiratii antreprenoriale, media fiind mai mare decat in UE chiar si decat in SUA. In Slovacia, Belgia si Danmarca, o treime dintre respondenti au spus ca nu sunt interesati deloc sa aiba propria afacere.

Cel mai des, persoanele care sunt interesate de a conduce o afacere sunt barbatii si tinerii, dar si cei care au crescut in mediul urban sau au avut o familie in care au existat antreprenori.

Sondajul a fost realizat telefonic, pe un esantion de peste 26.000 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#afaceri Europa, #patroni Europa , #stiri afaceri