Arabia Saudita si Oman - noi oportunitati de afaceri pentru firmele romanesti?

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 21:42
1959 citiri
Arabia Saudita si Oman - noi oportunitati de afaceri pentru firmele romanesti?

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit miercuri cu adjunctul ministrului Economiei si Comertului din Regatul Arabiei Saudite, Abdullah Al-Hamoudi, precum si cu adjunctul ministrului Economiei din Sultanatul Oman, Abdullah Al-Hanani, cu care a discutat despre posibilitati de colaborare.

"Cu aceasta ocazie, a fost evidentiata pozitia importanta a Arabiei Saudite in cadrul relatiilor bilaterale ale Romaniei cu tarile din Zona Golfului, atat prin prisma nivelului dinamicii schimburilor comerciale bilaterale, cat si prin potentialul existent in domeniul petrolului si gazelor, al capacitatii investitionale si al proiectelor de dezvoltare industriala si de infrastructura, prevazute in programele de dezvoltare ale Arabiei Saudite", se arata intr-un comunicat emis miercuri seara de Ministerului roman al Economiei.

In acest sens, s-a aratat ca Romania are capacitatea si experienta de a participa in cadrul unor proiecte de cooperare in domeniul petrolului si gazelor, energie, minerit, petrochimie, constructii cai ferate, comunicatii, agricultura si turism, spun oficialii Ministerului Economiei.

"De asemenea, Romania este cea mai atractiva destinatie investitionala in Europa Centrala si de Est, dat fiind rolul si pozitia acesteia in regiunea Marii Negre si in Balcani, care prezinta multiple oportunitati majore pentru investitiile private saudite. Romania doreste aprofundarea relatiilor cu Regatul Arabiei Saudite, unul dintre principalii parteneri economici din zona, decizie ce valideaza pozitia geostrategica a Arabiei Saudite in zona Golfului si in plan arab", se mai arata in comunicat.

Demnitarul saudit a apreciat relatiile economice traditionale existente si a aratat ca firmele romanesti asi pot asigura o prezenta mai mare in Arabia Saudita, avand in vedere strategia nationala de dezvoltare lansata recent si care vizeaza cresterea ponderii industriei in PIB la 20%, in urmatorii 15 ani, prin realizarea de complexe industriale, dezvoltarea IMM-urilor si a sectorului IT.

De asemenea, Ion Ariton s-a intalnit miercuri si cu adjunctul ministrului Economiei din Sultanatul Oman, Abdullah Al-Hanani.

"A fost exprimata convingerea ca participarea delegatiei Oman la Forumul Economic Romania - Consiliul de Cooperare a Golfului constituie un prilej optim de identificare a domeniilor de cooperare, avand in vedere potentialul semnificativ al firmelor romanesti pentru dezvoltarea unor proiecte de cooperare economica, in special in agricultura, turism, petrol, petro-chimie si sectorul energetic.

Demnitarul omanez a aratat ca programele de dezvoltare in desfasurare vizeaza realizarea unor proiecte industriale la care vor fi invitate sa participe firme romanesti", potrivit unui comunicat al Ministerului roman al Economiei.

In cadrul intalnirii dintre Ariton si adjunctul ministrului Economiei din Sultanatul Oman a fost totodata evidentiata participarea firmelor romanesti la realizarea si livrarea de echipamente pentru mai multe obiective economice de importanta pentru Statele din Golf, in domeniul petrolului, chimiei si petrochimiei, centrale si linii electrice, dorindu-se implicarea acestora in proiecte similare, care se vor realiza in Oman.

"Avand in vedere pozitia geografica la mare deschisa, Omanul dezvolta in prezent proiecte portuare si de infrastructura care sa ii asigure in viitorul apropiat un loc de frunte in tranzitul regional de marfuri, situatie care va ridica la un nivel mai inalt statutul de partener comercial al acestei tari, Romania urmand sa foloseasca aceasta oportunitate pentru cresterea exporturilor de marfuri", se mai arata in comunicat.

Citește și:
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seară, că susţine unele principii legate de pensiile speciale, astfel că pensia nu poate fi mai mare decât salariul, iar cei care se...
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
#Arabia Saudita afaceri Romania, #Oman afaceri Romania , #stiri afaceri