Care este cea mai competitiva tara din lume

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:25
2768 citiri
Care este cea mai competitiva tara din lume
Foto: Arhiva

Elvetia isi pastreaza titlul de cea mai competitiva economie din lume pentru al cincilea an consecutiv, insa trebuie sa reziste tentatiei de a-si proteja sectorul bancar daca vrea sa isi mentina aceasta pozitie, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial.

Conform Raportului Competitivitatii Mondiale, pe primele zece pozitii s-au clasat aceleasi economii ca anul trecut, insa ordinea lor este diferita, scrie Reuters.

Romania a urcat pe locul 76 in topul celor mai competitive tari din lume, in cadrul caruia au fost analizate 148 de tari, de la 78 in 2012, in timp ce Bulgaria a avansat pe locul 57 de la 62.

Pe urmatoarele doua pozitii dupa Elvetia urmeaza Singapore si Finlanda, la fel ca in 2012.

In schimb, Germania, SUA, Hong Kong si Japonia au avansat in top zece, in timp ce Suedia, Olanda si Marea Britanie au pierdut doua sau trei pozitii.

Forumul isi bazeaza evaluarea pe indicatori precum institutiile, infrastructura, sectoarele sanatate si educatie, dimensiunea pietei si mediul macroeconomic din tarile respective.

Raportul include si un sondaj in randul reprezentantilor mediului de afaceri, care masoara eficienta si transparenta guvernarii.

Desi Elvetia a avut cele mai bune rezultate, aceasta trebuie sa faca in continuare eforturi pentru a-si pastra titlul de cea mai competitiva tara.

"Sectorul bancar se afla sub observatie, iar acest motor economic traditional trebuie sa fie supus unor schimbari majore. In viitor, va fi important ca tara sa isi consolideze competitivitatea si sa reziste suprareglementarii si protectionismului", se arata in raport.

Elvetia a fost afectata puternic de reglementarile internationale ce au vizat paradisurile fiscale, renuntand, in urma presiunilor din partea Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii, la indelungata traditie a secretului bancar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#cea mai competitiva tara, #competitivitate romania, #top mondial competitivitate , #stiri afaceri