Cat castiga investitorii de pe urma concedierilor masive?

Vineri, 08 Martie 2013, ora 18:49
3047 citiri
Cat castiga investitorii de pe urma concedierilor masive?
Foto: Arhiva

Companiile dau afara mii de angajati, sustinand ca veniturile si profiturile le sunt in scadere si nu mai pot face fata concurentei, dar, pe de alta parte, in SUA, au oferit dividende record actionarilor.

Societatile care sunt monitorizate de indicele bursier american S&P 500 vor plati, in acest an, dividende de aproximativ 300 de miliarde de dolari, din profitul obtinut in 2012, depasind recordul inregistrat anul trecut, de 282 de miliarde de dolari.

Apple, de exemplu, ar trebui sa plateasca dividende de 10 miliarde de dolari, in acest an, conform politicii in acest sens initiata in 2012. Exxon Mobil si AT&T vor plati, la randul lor, tot aproximativ cate 10 miliarde de dolari fiecare.

De asemenea, corporatiile americane au anuntat, in februarie, planuri de a-si rascumpara actiuni in valoare totala de 117,8 miliarde de dolari, cea mai mare suma din 1985, cand a inceput sa se tina evidenta, pana in prezent, potrivit firmei de cercetare Birinyi Associates.

Home Depot, General Electric, GE si PepsiCo se numara printre corporatiile care au anuntat planurile de a-si rascumpara un numar mare de actiuni.

In plus, joi, Rezerva Federala a dat mana libera activitatii companiilor, dupa ce testele de stres asupra bancilor au aratat ca 17 din cele 18 institutii bancare majore au destul capital pentru a continua acordarea de imprumuturi, chiar daca economia ar inregistra o scadere dramatica.

Astfel, analistii se asteapta ca mai multe banci sa anunte majorarea dividendelor si a rascumpararii de actiunii proprii, relateaza Wall Street Journal.

Increderea investitorilor a crescut odata cu nivelul dividendelor, iar indicele Dow Jones Industrial Average a ajuns la nivelul maxim istoric. Rascumpararile de actiuni au un efect mai direct asupra pretului actiunilor decat nivelul dividendelor, deoarece pot conduce la majorarea castigurilor per actiune, un indicator al profitabilitatii.

Potrivit lui David Ikenberry, decanul Scolii de Business din cadrul Universitatii Colorado, este de parere ca aceste majorari sunt benefice. "Este eliberat un capital care ajunge din nou in piata de capital si incepe efectul multiplicator", a explicat acesta.

Cum beneficiaza statul

Un alt posibil efect este reprezentat de taxe si impozite mai mari incasate de guvern. De la 1 ianuarie, taxe pe castiguri din piata de capital si dividende pentru majoritatea contribuabililor de acest gen a crescut cu doua treimi, la aproximativ 25 la suta. O parte din acesti contribuabili platesc 20%, iar altii vor plati, in continuare, zero.

Biroul de Buget din Congresul american a anuntat ca veniturile din categoria de taxe si impozite care include castigurile din piata de capital si dividendele s-au majorat cu 15 miliarde de dolari, de la 1 octombrie, respectiv cu 16 procente fata de perioada similara din anul anterior.

Returnand banii actionarilor, companiile acceseaza banii pe care i-au acumulat in ultimii ani prin reducerea cheltuielilor sau imprumuturile ieftine, datorita reducerii ratei dobanzii de politica monetara.

Potrivit unei statistici a Rezervei Federale, companiile americane, cu exceptia celor din domeniul financiar, aveau cash de 1,79 de trilioane de dolari in ultimul trimestru din 2012, fata de 1,77 de trilioane in trimestrul anterior.

Investitorii vor si mai mult

Chiar si cu sumele record pe care le vor primi in acest an, actionarii si investitorii nu sunt multumiti.

Chiar si in cazul Apple, investitorul David Einhorn cere sa se acorde mai mult de suma deja stabilita, de 137 de miliarde de dolari.

Pe de alta parte, unii investitori avertizeaza ca rascumpararile de actiuni si plata unor dividende foarte mari nu reprezinta cea mai buna utilizare a banilor companiilor. Acestia sustin ca ar trebui efectuate achizitii si alte investitii pentru stimularea cresterii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#dividende record companii americane, #dividende record actionari companii , #stiri afaceri