Certificat energetic: pentru ce tipuri de cladiri este necesar, valabilitate si modalitatea de obtinere

Advertorial
Luni, 01 Iunie 2020, ora 19:44
16800 citiri
Certificat energetic: pentru ce tipuri de cladiri este necesar, valabilitate si modalitatea de obtinere

Certificatul energetic se numara printre documentele care sunt cel mai usor de obtinut si care sunt necesare proprietarilor de imobile ce intentioneaza sa isi vanda ori sa isi inchirieze proprietatea.

Este vorba despre un act cu caracter tehnic si care se poate obtine doar cu ajutorul auditorilor energetici atestati.

In randurile ce urmeaza sunt prezentate informatii utile pe care se recomanda sa le cunoasca proprietarii de imobile.

Care sunt tipurile de imobile pentru care certificatele de performanta energetica sunt obligatorii?

Pentru inceput, proprietarii de imobile trebuie sa stie ca certificatele energetice sunt necesare pentru majoritatea tipurilor de cladiri ce se vand, inchiriaza, renoveaza major sau se receptioneaza (receptia finala pentru cladirile nou construite): apartamente, case, restaurante, hoteluri, pensiuni, moteluri, respectiv cladiri in care vor fi desfasurate activitati cu publicul larg, asa cum sunt spitalele, scolile, institutii publice etc.

Este adevarat, exista si cateva categorii (mai putine) de imobile pentru care certificatele energetice nu sunt obligatorii, asa cum sunt lacasurile de cult (manastiri, biserici etc), cladirile care nu sunt folosite pentru o perioada mai mare de 2 ani, dar si cladirile care au valoare istorica insemnata etc.

Cat timp sunt valabile certificatele energetice?

In ceea ce priveste valabilitatea certificatelor energetice, ea ajunge pana la 10 ani. Persoanele care, insa, aduc imbunatatiri majore cladirilor pe care le detin pot solicita reluarea intregului proces de obtinere al certificatelor.

De exemplu, cei care isi izoleaza locuintele sau care schimba ferestrele cu unele mai noi, care sunt considerate a fi net superioare din punct de vedere al calitatii pot obtine o incadrare intr-o clasa energetica mai buna decat la prima evaluare.

In acest fel, oamenii pot stabili ulterior preturi mai mari de inchiriere sau isi pot evalua imobilele la preturi mai mari, daca doresc sa le vanda.

Cum pot fi obtinute certificatele de performanta energetica (CPE)?

Persoanele care au nevoie de certificate energetice trebuie sa intocmeasca dosare cu cateva dintre actele cladirii in copie (auditorii va pot spune de ce documente aveti nevoie).

In plus fata de informatiile obtinute din actele constructiei, specialistii se deplaseaza la fata locului pentru a obtine informatii despre bunul supus certificarii. La finalul procesului, auditorii atestati emit actul.

Ei incadreaza imobilele intr-una din cele 7 clase energetice reglementate oficial, unde A este cea mai buna, iar G este cea mai slaba.

In cat timp poate fi eliberat un certificat energetic?

La aceasta intrebare raspunsul este urmatorul: depinde de auditorul ales.

Auditorii din cadrul companiei Enermed Impex SRL Bucuresti emit un certificat de performanta energetica in maxim 24 de ore de la primirea copiilor dupa actele cladirii si vizitarea ei. Vedeti mai multe informatii legate de pretul unui certificat energetic, actele necesare si serviciile suplimentare prestate etc. pe site-ul companiei, https://www.certificat-rapid.ro.

Este vorba despre un avantaj considerabil, de care se pot bucura solicitantii, intrucat isi vor putea continua planurile de incheiere a unor contracte de inchiriere sau vanzare-cumparare in conditii optime.

Simplu de obtinut, dar extrem de importante in economia domeniului imobiliar, certificatele energetice ajuta inclusiv la crearea unei radiografii a imobilelor din Romania din punct de vedere al eficientei lor energetice.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#certificat energetic cladiri, #certificat energetic Bucuresti , #stiri afaceri