Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comentariile negative de pe net dau batai de cap corporatiilor

Joi, 23 Iunie 2011, ora 19:52
1607 citiri
Comentariile negative de pe net dau batai de cap corporatiilor

Subsolurile forumurilor, site-urilor, blogurilor si retelele sociale sunt din ce in ce mai pline de comentariile furioase ale cetatenilor nemultumiti de serviciile si produse livrate de numeroase companii.

O cercetatoare americana a observat ca multe companii au de suferit la capitolul imagine si credibilitate de pe urma criticilor online.

Bo Kyung Kim, de la University of Missouri, si-a petrecut mult timp analizand efectul comentariilor negative postate de consumatori si utilizatori asupra capitalului simbolic al anumitor companii, dar si in randurile altor potentiali clienti.

"In timpul crizelor, organizatiile trebuie sa faca eforturi pentru a raspunde comentariilor depreciative venite din partea utilizatorilor. Ii pot contacta direct, pot posta un comentariu public sau, in cazuri extreme, pot inlatura comentariile de pe site-ul respectiv," sugereaza cercetatoarea, subliniind importanta monitorizarii prezentei online a brandurilor.

In cadrul studiului pe care l-a realizat, Kim a cuantificat perceptiile participantilor asupra a patru companii producatoare de automobile. Fiecaruia dintre subiecti li s-a prezentat cate un articol despre crizele traversate de fiecare corporatie in parte, dupa care le-au fost aratate comentarii negative postate de alti useri in retele sociale ca Facebook si Twitter, in care erau discutate diferite aspecte ale crizelor.

La final, au fost analizate raspunsurile tuturor, dupa fiecare dintre primele doua etape.

Concluzia: comentariile venite din partea consumatorilor-victima, in care acestia isi expuneau experientele neplacute cu fiecare dintre aceste companii, au afectat negativ reactiile participantilor la studiu, spre deosebire de articolele documentate, care prezentau mai pe larg problemele companiilor.

"Victimele au o mai mare credibilitate in randurilor cititorilor, iar mesajele negative primite din partea lor cresc semnificativ proasta reputatie a companiilor, existand chiar posibilitatea de a genera boicoturi la adresa organizatiilor criticate," explica cercetatoarea.

Citeste mai multe despre Comentariile negative de pe net dau batai de cap corporatiilor pe Think Outside the Box.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#comentarii negative forum companii, #efect critici online companii , #stiri afaceri