Italienii vor sa investeasca un miliard de euro in Romania

Joi, 29 Iulie 2010, ora 09:58
3726 citiri
Italienii vor sa investeasca un miliard de euro in Romania
Foto: Arhiva

Italienii de la Alenia Aeronautica se ofera sa investeasca un miliard de euro in economia romaneasca daca statul va accepta oferta pentru 24 de aeronave Eurofighter, nu mai vechi de anul 2004, suma ce echivaleaza cu pretul care ar urma sa fie platit in schimbul acestor aeronave. Aceeasi compensatie economica este oferita si de suedezii de la Saab care vin cu avioanele Gripen.

Cei doi contracandidati s-au grabit sa lanseze oferte cat mai atragatoare dupa ce CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Tarii) a aprobat in luna martie a acestui an oferta americanilor de la Lockheed Martin pentru modelul de avion F16 intr-un contract ce prevede achizitia de 24 de aeronave reconditionate, pentru suma de aproximativ 1,3 mld. dolari (circa un miliard de euro).

Oferta inaintata de guvernul american nu prevede insa clauze privind realizarea de investitii in economia romaneasca, scrie Ziarul Financiar.

"Legislatia romana prevede ca in cazul acestor contracte sa existe o compensare economica, chiar daca americanii s-au eschivat de realizarea offset-ului. Noi am decis sa fim in acord cu legislatia si oferim un offset de 100% din valoarea contractului de achizitie", a declarat Giuseppe Paoletti, directorul de campanie pentru Eurofighter in Romania. Offset-ul este o compensatie economica care se practica in cazul achizitiilor din domeniul militar si care este oferita de vanzator.

Prezenti la targul de aviatie de la Farnborough, reprezentantii Lockheed Martin nu au fost disponibili pentru comentarii. Majoritatea statelor din regiune care au achizitionat avioane de lupta sau le-au inchiriat pentru o anumita perioada au beneficiat de investitii importante in economie.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...