Magiunul de Topoloveni, primul produs romanesc in topul calitatii europene

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 15:11
3310 citiri
Magiunul de Topoloveni, primul produs romanesc in topul calitatii europene
Foto: Arhiva

"Magiunul de prune Topoloveni" se alatura, incepand de joi, celor peste 1.000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejata (DOP) si indicatiilor geografice protejate (IGP).

"Romania are traditii locale, agricole si alimentare, cu un potential exceptional. Recunoasterea europeana pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate romanesti, in Europa si in afara ei. Ii felicit pe producatori pentru acest succes si sper ca si altii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, dupa semnarea deciziei de inregistrare a produsului romanesc in registrul denumirilor de origine si indicatiilor geografice protejate.

Garantarea calitatii pentru consumatori si a unui pret echitabil pentru fermieri sunt obiectivele reformei politicii europene de calitate lansata de Comisia Europeana in decembrie 2010, se afirma intr-un comunicat remis Ziare.com.

Povestea Magiunului de Topoloveni

Reteta magiunului a fost pastrata in fabrica pe care detinatoare licentei produsului a luat-o la licitatie inca din 1914 si care s-a transmis din generatie in generatie.

Pana in anul 2008, toata productia, adica peste 150 de tone anual, mergea la butoi peste hotare, in Germania si Austria. De acolo era preluata de specialisti, care adaugau zahar si ambalau in borcane, dupa care exportau inclusiv in Romania, ca un produs de-al lor, punandu-i si un pret pe masura.

Incepand din 2008, produsul a inceput sa fie fabricat si comercializat si in Romania, desi la inceput detinatoarea licentei a intampinat ceva greutati.

Fabrica de la Topoloveni are 25 de angajati, dintre care un singur barbat. Produsul se prepara in perioada 15 august-15 octombrie, cel tarziu, prunele fiind foarte atent selectionate, pentru ca, in caz contrar, produsul final sufera modificari importante si nu mai iese cum ar trebui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#magiun Topoloveni, #produse romanesti certificate UE , #stiri afaceri