Ziare.com

Masurile de protectie anti-Covid majoreaza costurile suportate de proprietarii cladirilor

Advertorial
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 12:24

   

Masurile de protectie anti-Covid majoreaza costurile suportate de proprietarii cladirilor
Schimbarile petrecute la nivel mondial si modul in care comunitatile, oamenii si companiile interactioneaza de cateva luni a adus provocari noi pentru toti actorii mediului de afaceri. Cu o responsabilitate majora asupra starii fizice a celor care lucreaza in marile companii, dezvoltatorii de cladiri de birouri pregatesc masuri speciale de protectie sanitara a rezidentilor.

Procedura zilnica de a patrunde in aproape toate cladirile de birouri s-a schimbat foarte mult in ultimele luni. Daca rutina de altadata implica doar validarea cardului de acces si obisnuita asteptare a liftului, primavara acestui an a adus senzorii de temperatura si dispenserele cu dezinfectant, o minima masura prin care poate fi limitata raspandirea de virusuri. Spatiile de lucru sunt si ele adaptate prin panouri ce separa birourile si sageti ce directioneaza fluxurile de personal, totul pentru contact minim. Desi costisitoare, aceste masuri reprezinta doar un efort de moment, iar adevarata provocare este cresterea imunitatii pe termen lung a cladirilor de birouri. Cei mai multi dintre angajati se tem pentru sanatatea lor, iar sentimentul pe care dezvoltatorii si managerii companiilor vor sa il cultive in randul angajatilor este cel de siguranta la locul de munca.

Acest scop poate fi atins doar prin implementarea unui nou standard care sa vizeze siguranta sanitara oferita de o cladire, dupa modelul normelor generale de prevenire si de stingere a incendiilor. Liviu Tudor, fondator si presedinte al RABO, presedinte al European Property Federation si fondator al Genesis Property, a initiat un set de peste 100 de masuri de preventie adresate proprietarilor de cladiri incluse in IMMUNE™ Building Standard. "Costul necesar aplicarii standardului de masuri pentru cresterea rezistentei cladirii la factorii patogeni este de 1-2 procente din investitia initiala. Noi credem insa ca sanatatea oamenilor este mai presus de costuri, iar misiunea noastra este aceea de a conferi increderea in locul de munca", a spus el. "Sentimentul meu este ca toti proprietarii de cladiri vor actiona in acest sens." Conform estimarilor Genesis Property, proprietarii unei cladiri al carei cost de constructie si dezvoltare s-a ridicat la circa 20 de milioane de euro vor trebui sa investeasca aproximativ 400.000 de euro pentru a putea adera la standardul IMMUNE™ si pentru a putea implementa cu succes toate masurile specifice.

Denumit IMMUNETM Building Standard, setul de masuri a suscitat un interes sporit din partea presei internationale si este in curs de implementare in Novo Park si West Gate, doua parcuri de business de clasa A ce gazduiesc companii precum Luxoft, Infineon, HPE, HP, Garanti Bank, Accenture, Societe Generale European Business Services, Ericsson, Siemens, Citibank sau Medicover. Pe langa masurile comune, precum redirectionarea traficului, testarea temperaturii la intrarea in cladiri, pastrarea distantarii fizice s.a., noul standard include un set de actiuni si masuri specifice: amenajarea unei camere de carantina si a unui spatiu de depozitare destinat materialelor de protectie, aplicarea unei vopsele lavabile antibacteriene, comunicarea in timp real a calitatii aerului si a apei din cladire, tratarea spatiilor comune cu raze UV, ozonarea apei, precum si prezenta unei echipe speciale dedicate monitorizarii situatiei si interventiei in timp real. "Chiar daca o serie de masuri ale standardului IMMUNETM sunt inspirate de domeniul medical, cladirile de birouri nu se vor transforma in spitale", declara Liviu Tudor.

Clasificarea cladirilor se va face de catre un evaluator independent care va urmari respectarea cat mai stricta a masurilor incluse in standardul IMMUNETM. In urma evaluarii, fiecare obiectiv va primi un numar de puncte ce genereaza unul dintre calificativele finale: Strong, Powerful sau Resilient. IMMUNETM este un standard open-source ce va fi upgradat permanent, pentru a raspunde unei mari varietati de provocari ce pot afecta pe viitor siguranta locului de munca.

Pe termen lung, scopul oricarui proprietar de cladire de birouri este acela de a obtine un spatiu de lucru desemnat drept IMMUNETM, o garantie a faptului ca angajatii isi pot desfasura aici activitatea in cele mai sigure conditii, pot colabora, impartasi idei si genera un impact pozitiv asupra productivitatii companiilor.

Raspunsul adecvat in fata unei crize planetare cauzate de factori greu de anticipat se construieste cu solutii inovatoare. Fiecare dintre acestea ajuta mediul de afaceri sa isi protejeze cea mai valoroasa resursa: tinerele talente.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre afaceri cladiri de birouri coronavirus
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7304 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor