Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pandora Papers. Prima reacție a premierului ceh, acuzat că a cumpărat un castel de 22 de milioane de dolari prin companii offshore

Luni, 04 Octombrie 2021, ora 08:11
4974 citiri
Pandora Papers. Prima reacție a premierului ceh, acuzat că a cumpărat un castel de 22 de milioane de dolari prin companii offshore
Premierul Cehiei, Andrej Babis FOTO Facebook/Andrej Babis

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a negat duminică, 3 octombrie, că ar fi comis vreo ilegalitate după ce un raport internaţional de investigaţie l-a inclus printre actuali şi foşti politicieni şi oameni de afaceri despre care afirmă că au folosit structuri financiare offshore, informează Reuters.

Ancheta internaţională denumită "Pandora Papers", la care au colaborat circa 600 de jurnalişti şi care se bazează pe circa 11,9 milioane de documente ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

Potrivit raportului Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, Andrej Babis a utilizat 22 de milioane de dolari prin intermediul unor companii offshore pentru a cumpăra în 2009 castelul Bigaud, o proprietate situată la Mougins, în sudul Franţei. Raportul nu precizează dacă tranzacţiile au încălcat legea.

Într-o dezbatere televizată găzduită de CNN Prima News, Babis a negat orice acţiune ilegală.

"Banii au plecat de la o bancă cehă, au fost impozitaţi, erau banii mei şi s-au întors la o bancă cehă", a declarat în timpul dezbaterii Babis, aflat în campanie pentru alegerile din 8-9 octombrie.

Întrebat dacă a încălcat vreo lege în Republica Cehă, Franţa sau Statele Unite referitor la cumpărarea proprietăţii în 2009, premierul Babis a răspuns: "Bineînţeles că nu ... Erau bani impozitaţi".

Andrej Babis a mai spus că un audit efectuat anterior a dovedit că avea venituri suficiente şi impozitate pentru tranzacţie.

Babis, fondatorul imperiului agricol, alimentar, chimic şi media Agrofert, a intrat în politică în 2011 şi a creat un nou partid politic, ANO, pentru a lupta împotriva corupţiei.

A devenit ministru de finanţe în 2014 şi prim-ministru în 2017 şi a transferat activele Agrofert în două entităţi de tip fond fiduciar (entităţi legale ce deţine bunuri şi proprietăţi în numele unei alte persoane sau organizaţii) înainte de a deveni premier.

Andrej Babis s-a confruntat cu o anchetă penală după acuzaţii potrivit cărora ar fi ascuns dreptul de proprietate asupra unui proiect de construire a unui centru de conferinţe şi agrement în apropierea capitalei Praga astfel încât acesta să se califice pentru primirea unei subvenţii de două milioane de euro din partea UE. Şi în acest caz a negat că ar fi comis ilegalităţi. În următoarele săptămâni procurorii urmează să decidă dacă Babis va trebui să fie judecat sau dacă acest caz va fi abandonat.

Un audit al Comisiei Europene lansat în aprilie anul acesta a constatat că legăturile sale continue cu Agrofert, care a primit subvenţii europene pentru dezvoltare în timp ce Andrej Babis era în funcţie, au reprezentat un conflict de interese.

Premierul ceh a susţinut în repetate rânduri că a îndeplinit cerinţele legale prin plasarea activelor sale în fonduri fiduciare.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Andrej Babis, #Cehia, #offshore , #stiri afaceri