Raport SAR: 5 dovezi ca sistemul electronic de achizitii publice este o mascarada

Joi, 26 Februarie 2015, ora 19:08
4688 citiri
Raport SAR: 5 dovezi ca sistemul electronic de achizitii publice este o mascarada
Foto: SEAP.ro

16 miliarde de euro pe an, adica o treime din toate cheltuielile publice, sunt alocate prin sistemul electronic de achizitii care ar fi trebuit sa puna capat comenzilor de stat aranjate. In realitate, in loc ca piata sa se adapteze la sistem, sistemul s-a adaptat perfect la coruptie.

Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) umple buzunarele a mii de firme, insa pe criterii a caror corectitudine nu o vom cunoaste niciodata, se arata in Raportul Anual 2015 al Societatii Academice din Romania, dat astazi publicitatii.

SEAP este atat de prost organizat incat autoritatile nici macar nu pot calcula un raport cost-eficienta sau cost-beneficiu pentru propriul lor uz. Kilometri de autostrada care ar trebui sa existe, conform cheltuielilor efectuate, si nu sunt acolo (cazul Bechtel) au macar avantajul ca sunt usor de observat. Dar multe din fondurile destinate achizitiilor dispar ca apa in nisip si din cauza opacitatii sistemului de inregistrare trebuie sapat adanc dupa urme, in cazul in care ele exista. In cele ce urmeaza, aratam dovezi ca Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) este practic inutilizabil in analize, ca lipsa sa de functionalitate nu e o intamplare, ci parte a aceleiasi probleme de atribuire necompetitiva.

1. Interfata SEAP ofera doar posibilitatea cautarii in functie de cate un singur cod CPV (Codul Comun International Privind Achizitiile de Produse si Servicii) specific. In plus, SEAP nu permite insumarea cifrelor si, la orice pas, fie ca este vorba de cautare, de trecerea la pagina urmatoare din lista rezultata in urma cautarii, fie ca se doreste vizualizarea oricarui anunt, este necesara introducerea unui cod CAPTCHA. SEAP nu permite decat vizualizarea fiecarui anunt in parte, si realizarea de statistici, comparatii sau topuri in functie de valoarea contractelor sunt de domeniul fantasticului. Durata in sine de extragere a informatiilor este foarte lunga, intrucat serviciul este limitat, din oficiu, pentru clienti la 10 inregistrari per interogare.

2. Fisierele sunt in format CSV, adica "Comma Separated Values". Aceasta inseamna ca informatiile din categorii separate - valori - ar trebui puse intre ghilimele si separate de virgula. CSV-urile in cauza au in schimb ca separator caracterul "^" in loc de "," si atat. Apoi, informatiile nu au fost exportate intr-un set de caractere universal, ci folosind caractere din diverse limbi. De asemenea, fisierele CSV contin randuri "sparte", adica au caracterul de "sfarsit de rand" in interiorul randului. Aceasta inseamna ca randurile respective trebuie verificate manual si unite, in cazul in care ele tin de acelasi contract de achizitie publica.

3. Atat informatiile colectate din SEAP, cat si cele din fisierele CSV furnizate de Guvern, contin erori evidente. O parte dintre erori tin de informatii care nu au mai fost rectificate, precum tara agentului economic, care poate fi necompletata sau completata gresit cu Albania, Afganistan, Angola etc. in timp ce orasul de provenienta al companiei castigatoare este Busteni, Tulcea sau Bucuresti. Alta parte dintre erori tine de preturi absurd de mici ori absurd de mari, sau de cel al valorii contractelor cu TVA, unde utilizatorii au putut introduce orice cifra, fie ca a fost un nivel practicat istoric in Romania fie ca nu. Iata intreaga lista de posibilitati: 0; 0.09; 0.19; 0.9; 1.19; 2; 5; 7.6; 8; 9; 12; 15; 15.5; 16; 17.5; 18; 19; 19.6; 20; 21; 22; 24; 25; 28.

4. Eratele la anunturile din SEAP pot avea structura diferita de la o inregistrare la alta, iar continutului eratelor nu respecta nicio standardizare, punctuatie sau formatare. Poate mai grav, eratele contin o serie de informatii esentiale care nu se regasesc in nicio alta sectiune a SEAP. Multi utilizatori au completat in erate informatii referitoare la contracte subsecvente (in baza unui acord cadru) - numarul contractului, denumirea firmei contractante, valoarea contractului. Inca nu este clar daca aceste alegeri au fost realizate in cunostinta de cauza, cu scopul ingroparii unor contracte sau fiindca, la momentul respectiv, nu se cunostea o alta modalitate de a adauga unui acord cadru contracte subsecvente. In mod periculos, cele mai multe erate modifica anunturi de participare. Aceasta inseamna ca regulile jocului - cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o firma concurenta, termenele limita pana la care se pot inscrie concurentii, valori estimate ale contractelor etc. au fost schimbate pe parcursul procedurii de atribuire, fie in urma unor contestatii sau solicitari de clarificari, fie in urma deciziilor autoritatilor contractante. Cele 30.846 de erate la anunturi de participare (85% din totalul eratelor) indica in mod clar incercarea de manipulare a acordarii preferentiale a contractelor de achizitie publica.

5. Raspunsurile la orice intrebari legate de date, valori, cifre statistice care ar trebui sa fie accesibile prin SEAP, vin cu intarziere de la ANRMAP sau Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei deoarece dureaza pana cand autoritatile publice comunica cu UTI, firma privata care a creat SEAP. UTI este singura companie care stie sa rezolve problemele de sistem si singura care are acces la baza de date din spatele interfetei online SEAP. UTI este o veche firma favorita, care se ocupa de la aeroporturi la SIE si a reusit sa realizeze cel mai nefunctional sistem de platit parcarea din lume - cel de la Otopeni. Candideaza de multe ori singura la fonduri publice (in aprox. 60% dintre contractele atribuite) si castiga mai tot - a inceput sa fie cautata de procurori. UTI nu are o echipa care sa se ocupe special cu serviciul web prin care se pot accesa toate datele prin abonament SEAP, iar in vara lui 2014 SAR era unicul client care incerca sa il mai foloseasca.

Expertii Societatii Academice din Romania recomanda ca noul sistem electronic de achizitii publice (SICAP), ce urmeaza a fi contractat, sa permita extragerea informatiilor intr-o baza de date functionala si unitara si sa contina mult mai multe filtre de verificare si de selectie, incluzand excluderea din oficiu a datelor invalide. Omiterea unui contract trebuie automat penalizata cu amenzi administrative. Accesul la SICAP, spre deosebire de SEAP, trebuie liberalizat, dat fiind ca actualmente costul abonamentului este prohibitiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#sistem electronic achizitii publice, #erori sistem electronic stat , #stiri afaceri