Scandalul pe minimis: Firmele "suspecte" nu pot fi gasite

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 17:22
3165 citiri
Scandalul pe minimis: Firmele "suspecte" nu pot fi gasite

Scandalul declansat pe marginea ajutorului de minimis acordat de Ministerul de Finante IMM-urilor care au depus proiecte europene ramane cu o necunoscuta, considerata esentiala de cei care acuza fraudarea procesului la concursul de proiecte din 28 august 2013 - care sunt firmele de consultanta care au depus respectivele proiecte si cui apartin.

Consultanti contactati de Ziare.com spun ca, din informatiile lor, firmele de consultanta care au reusit sa inscrie proiectele cand nimeni nu a putut (la un moment dat, inscrisesera 500 de proiecte in cateva secunde - n.red) sunt firme conectate mai multor oameni politici foarte influenti.

Informatia nu poate fi insa verificata, Ministerul Finantelor transmitand, in urma unei solicitari a Ziare.com, prin Serviciul de Informare Publica si Transparenta Decizionala, ca singurele firme care pot fi identificate sunt cele carora le apartineau proiectele, nu cele care le-au scris.

"Avem doar codurile firmelor carora le apartin proiectele, nu apar nicaieri cele de consultanta. Proiectele le poate depune oricine", ni s-a comunicat.

Lipsa acestei informatii este una esentiala, intrucat suspiciunea se indreapta tocmai asupra acestor firme de consultanta, cele care se ocupa de inscrieri.

Au castigat firme ale "baronilor". Cu ajutorul cui?

Asa cum a dezvaluit publicatia Buna Ziua Iasi, firme apropiate unor baroni locali au reusit sa inscrie proiecte pe 28 august, aproape cand nimeni nu reusea.

Printre putinele societati care au reusit sa se inscrie inca din primele secunde este si cea a lui Constantin Adomnitei, fratele liberalului Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Firma Moldproiect-ASD SRL a fost declarata admisa, figurand pe pozitia 24.

De asemenea, de la Botosani a intrat pe pozitia 185 firma Top Design SRL, care apartine deputatului PNL Costel Soptica, iar lista e mult mai lunga.

Firme apropiate baronilor locali, printre castigatorii programului minimis

Scandal pe minimis - sesiune de proiecte anulata

Ministerul Finantelor este acuzat de mai multe firme ca a fraudat concursul de proiecte pentru obtinerea ajutorului de minimis din 28 august, concurs anulat in cele din urma, din motive tehnice. Pe fir a intrat si DNA-ul, care a inceput cercetarile si a confiscat mai multe calculatoare din sediul Ministerului Finantelor.

Scandal pe minimis la Finante: Firmele acuza ministerul de frauda si cer intervenita corpului de control

IMM-urile sustin ca nu si-au putut inregistra cererile pe site, si cu toate acestea, lista cu cei aproape 650 de castigatori a fost publicata la doar cateva minute de la terminarea procedurii.

Mai multe firme au contactat redactia Ziare.com pentru a semnala ca sesiunea de inregistrari, desfasurata miercuri dimineata, a durat doar 5 minute si ca in tot acest timp, site-ul ministerului nu a fost functional.

In unele cazuri, atunci cand antreprenorii au reusit cu greu sa se conecteze si sa completeze formularul, la incercarea de a-l trimite a aparut o eroare care a blocat finalizarea procesului.

Citeste si:
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Sursa: Ziare.com