Studiu CCIR: Fiscalitatea ridicata, birocratia si lipsa personalului calificat, principalele probleme cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania

Advertorial
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 14:34
15738 citiri
Studiu CCIR: Fiscalitatea ridicata, birocratia si lipsa personalului calificat, principalele probleme cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania

Fiscalitatea ridicata, birocratia si lipsa personalului calificat sunt principalele dificultati cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania, releva un studiu comandat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si implementat de TNS pe un esantion de 500 de firme.

"Forta de munca a devenit o problema si ne apropiem de criza in acest sens. Sistemul de invatamant nu se intersecteaza cu economia reala, sunt doua linii paralele.

Nu exista o legatura intre ministerul Educatiei si mediul de afaceri, fie prin intermediul CCIR, fie prin intermediul asociatiilor patronale.

Modele sunt, exista modelul dual german, care este foarte important. El functioneaza in Romania cu cifre spectaculoase, 100% grad de angajabilitate.

Sunt cateva centre, la Carei, la Sibiu, la Brasov, care au demonstrat ca el functioneaza. El trebuie extins la nivel national, prin lege.

Din pacate, nu avem un dialog pe aceasta tema cu factorii de decizie. Sistemul de alarma este acesta: sistemul de invatamant trebuie sa se plieze pe cererile economiei reale, care s-a resetat la 1 ianuarie 2007, odata cu integrarea in UE.

Invatamantul romanesc nu s-a adaptat acestor schimbari si iata ca rezultatele se vad", a declarat miercuri presedintele CCIR, Mihai Daraban, intr-o conferinta de presa.

In plus, migratia continua a specialistilor si a persoanelor care ocupa pozitii de management este un fenomen care pune in dificultate mediul de afaceri, a declarat directorul executiv TNS CSOP, Iulia Cornigeanu.

Pe de alta parte, aceasta a precizat ca persoanele intervievate au mentionat ca fata de anul trecut, situatia economica generala a companiilor s-a imbunatatit, bancile sunt mai deschise catre creditare, iar vanzarile companiilor au crescut usor.

Potrivit studiului comandat de Camera de Comert, privind comparativ situatia anului 2015 cu asteptarile pentru anul 2016, agentii economici din Romania au un grad de optimism moderat in ceea ce priveste evolutia companiei, ratele de crestere fiind doar usor mai ridicate:

Principalele concluzii ale studiului privind perceptia mediului de afaceri asupra economiei, comandat de CCIR:

- Reducerea fiscalitatii (49%), reducerea birocratiei (14%), facilitarea obtinerii de fonduri europene (9%) si reducerea TVA-ului/simplificarea procedurilor de returnare a TVA (9%) sunt principalele masuri economice care ar conduce la imbunatatirea activitatii economice a companiilor din Romania.

- 36% dintre companii s-au lovit de problema plecarii in strainatate a angajatilor, iar 68% declara ca personalul calificat a fost principala categorie afectata.

- DNA, ITM si CCIR sunt institutiile cu cel mai ridicat nivel de incredere in randul companiilor din Romania. Comparativ cu 2015, in 2016 cresteri semnificative inregistreaza bancile (+12pp), ANAF-ul (+7pp), CCIR (+5pp) si Consiliul Concurentei (+5pp).

- Comparativ cu asteptarile din anul 2015, in 2016 companiile se astepta ca cifra de afaceri sa creasca (+5pp), dar in acelasi timp se asteapta ca numarul angajatilor sa ramana constant.

- 75% dintre companii apreciaza reducerea impozitului pe dividende ca fiind o masura cu un efect pozitiv asupra companiei, in vreme ce in cazul a 35% taxa pe mijloacele fixe a avut efecte negative.

- Accesarea fondurilor europene, in general obtinerea avizelor si autorizatiilor, dar si deblocarea/ridicarea popririlor conturilor bancare sunt cele mai dificile interactiuni cu institutiile statului, acestea inregistrand cresteri semnificative comparativ cu 2015, +20pp respectiv +10pp, si +5pp.

- Activitatea organelor de control este perceputa ca fiind corecta si profesionista de catre 44% dintre cei intervievati, in vreme ce 40% sunt de parere ca organele de control sunt neutre.

- Interactiunea cu institutiile statului este perceputa ca fiind consumatoare de timp pentru aproximativ jumatate dintre respondenti (48%).

- Un procent mai ridicat decat in 2015 (+5pp) considera ca fiind bune sau foarte bune informatiile furnizate de CCIR cu privire la reglementarile din domeniul afacerilor externe, iar procentul celor care nu au auzit de aceasta activitate este pe un trend descrescator (-13pp).

- Promovarea mediului de afaceri romanesc in strainatate este perceputa ca fiind buna de catre 30% dintre respondenti in 2016, procent semnificativ mai ridicat decat in studiul precedent (+9pp).

- 36% dintre agentii economici intervievati au participat la licitatiile publice. Dintre cei care au participat, 34% considera caietul de sarcini ca fiind facut in avantajul anumitor companii.

- 44% din mediul de afaceri percepe ca fiind mai redusa coruptia din admistratia publica decat cea de acum 2 ani.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#studiu CCIR dificultati afaceri, #studiu mediu afaceri Romania , #stiri afaceri