VIDEO Doi romani au lansat o afacere cu potential urias: fertilizantul din lana de oaie. "Produsul nostru este 100% organic si ramane in sol 6 luni"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 18 Iulie 2020, ora 14:16
39975 citiri
VIDEO Doi romani au lansat o afacere cu potential urias: fertilizantul din lana de oaie. "Produsul nostru este 100% organic si ramane in sol 6 luni"
Marius Laabs si Lioara Vasilescu FOTO Agrointel.ro

Doi tineri din Sibiu si-au facut o afacere din tunsul oilor si transformatul lanii in ingrasamant eco pentru orice fel de recolt.

Numele firmei este unul pe masura, Naked Sheep, fondatorii ei fiind Marius Laabs si Lioara Vasilescu. Afacerea este una inedita, si in premiera pentru Romania avand in vedere ca se produce ingrasamant organic.

"Amandoi suntem pasionati de munte, iar aceasta idee ne-a venit dupa ce am discutat cu ciobanii de la stane, care se plangeau ca arunca lana pentru ca nu au ce face cu ea. Ne-am documentat si am descoperit ca peletii sunt cea mai buna varianta pentru noi, astfel incat sa facem ceva bun si pentru agricultura eco si pentru noi", a declarat pentru Ziare.com, Marius Laabs, co-fondator al Naked Sheep. Fabrica se afla in munti, in comuna Sura Mica din judetul Sibiu.

Lana se recolteaza de la oi fara a le face vreun rau acestora, fiind crescute cu mare grija in muntii Carpati. Oile sunt hranite natural, chiar si pe timpul iernii.

"Ne mandrim cu faptul ca produsul nostru este 100% organic, acesta mentinandu-se in sol pana la 6 luni, unde elibereaza in mod constant ingrasamant pentru planta. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mica, un pelet absorbind apa de pana la 4 ori greutatea proprie", a declarat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep.

In plus, dupa perioada de utilizare peletul este biodegradabil. Ingrasamantul eco functioneaza ca un substrat fizic in care planta se fixeaza, aducandu-i-se valori nutritionale de azot, fosfor si alte elemente.

Afacerea ar fi trebuit sa demareze din luna februarie, dar din cauza pandemiei montarea masinilor de productie nu s-a putut face pentru ca inginerii germani care trebuiau sa isi de-a avizul nu au mai putut calatori. Din acest motiv si capacitatea de productie este atat de mica acum.

"Investitia pentru aceasta afacere a fost de 200.000 de euro, cel mai mult costand

masinariile care transforma lana in peleti. Munca este una migaloasa si dificila pentru ca oile fiind grase aici si lana este la fel si se impotmoleste in masinarii", a declarat pentru Ziare.com, Lioara Vasilescu.

Potrivit ei, peletii din lana sunt un excelent fertilizator natural care contine azot, calciu, fier si multe alte elemente, de asemenea fiind si un foarte bun substrat pentru plante.

"Este biodegradabil si se elimina in sol treptat. Acesta are o durata de viata in sol de la 6 luni pana la 10 luni, lucru care face irigarea mult mai simplu. Are capacitatea de a retine o cantitate de apa de 4 ori mai mare decat greutatea sa", ne-a mai spus Lioara.

Afaceri de milioane din lana de oaie

Momentan, capacitatea de productie este de 10 tone pe luna, dar o vor ridic la 25 de tone, iar cand se va lucra la doua schimburi, capacitatea de productie va creste la 50 de tone pe luna.

"In primul an de productie estimam vanzari de 9 milioane de lei, iar pentru anul viitor tintim o dublare a acestora", a declarat Marius Laabs, co-fondator al Naked Sheep.

Cum se utilizeaza ingrasamantul eco

Pentru legume se pune 70 pana la 150 g pe mp, in functie de cererea de fertilizare a plantei

- 150 g pe mp pentru legume foarte exigente precum rosiile, castravetii si varza

- 100g pe mp pentru legume obisnuite, cum ar fi morcovii, salata

- 70 g pe mp pentru legume cu un nivel scazut de azot, precum mazarea, ridichea si fasolea

"Pentru plantele in ghiveci se adauga aproximativ 10g (doua linguri) pentru a se amesteca cu 1 litru de sol, iar pentru copaci de dimensiuni normale: puneti aproximativ 100 g in sol. Produsul nostru este ideal pentru orice tip de cultura, de la cele de sera pana la cele de camp. Se poate folosi cu precadere ca o alternativa pentru perioadele si locurile in care recoltele sunt afectate de seceta pedologica", a declarat Lioara Vasilescu, co-fondator al Naked Sheep SRL.

Fertilizatorul se vinde in pachete de 450g, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg sau Big Bag de 500 kg.

Un kilogram de peleti se vinde cu 50 de lei, dar pretul acestuia scade semnificativ odata cu cresterea cantitatii cumparate.

Investitorii au din ce în ce mai puțină încredere în economie. Temerile managerilor din UE și din țară pentru 2025
Investitorii au din ce în ce mai puțină încredere în economie. Temerile managerilor din UE și din țară pentru 2025
În 2024, țările europene au cunoscut o revenire modestă la o rată a inflație „gestionabilă”, dar, în același timp, situația geopolitică și economică i-a făcut pe investitori să...
Ce autostrăzi și drumuri expres s-au construit în România, în 2024. Drumurile programate pentru deschidere până la 1 ianuarie 2025
Ce autostrăzi și drumuri expres s-au construit în România, în 2024. Drumurile programate pentru deschidere până la 1 ianuarie 2025
Una dintre cele mai acute probleme ale României se referă la lipsa unei infrastructuri rutiere, aliniată cu nevoile vieții cotidiene. Față de Vest, țara noastră are de recuperat din acest...
#naked sheep, #ingrasamant eco, #fertilizant eco , #stiri afaceri
  1. Investitorii au din ce în ce mai puțină încredere în economie. Temerile managerilor din UE și din țară pentru 2025
  2. Ce autostrăzi și drumuri expres s-au construit în România, în 2024. Drumurile programate pentru deschidere până la 1 ianuarie 2025
  3. Fenomen năucitor ce lovește pentru prima dată în istoria lumii: Sunt în mare pericol cinci miliarde de oameni
  4. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  5. 22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le împiedica
  6. Cum să diminuezi rata la credit fără să-ți afectezi profilul de bun plătitor
  7. Vrei să obții un voucher gratuit prin RepowerEU 2024 pentru o baterie de stocare? Iată ce trebuie să faci!
  8. Gamificarea în e-learning: De ce funcționează și cum îți ajută echipa să învețe mai bine
  9. Tot ce trebuie să știi despre rack-urile de rețea
  10. Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor, propuse de Comisia Europeană: ”Merită să trăiască corect din munca lor”