Şase persoane, puse sub acuzare în cazul morţii a 18 afgani care s-au sufocat într-un camion abandonat lângă Sofia: ”Au murit încet şi dureros”

Duminica, 19 Februarie 2023, ora 08:00
2598 citiri
Şase persoane, puse sub acuzare în cazul morţii a 18 afgani care s-au sufocat într-un camion abandonat lângă Sofia: ”Au murit încet şi dureros”
Șase persoane puse sub acuzare în cazul morții a 18 afgani care s-au asixiat într-un camion abandonat lângă Sofia FOTO svobodnaevropa.bg

Procurorii bulgari au pus sub acuzare şase persoane pentru moartea a 18 cetăţeni afgani care s-au asfixiat într-un camion abandonat în apropierea capitalei Sofia, potrivit The Guardian.

Trupurile au fost găsite în vehicul vineri, în cel mai tragic eveniment legat de traficul de persoane în Bulgaria, ţară care se confruntă cu o creştere a trecerilor ilegale a frontierei.

Camionul transporta 52 de afgani, ascunşi sub plăci de lemn şi înghesuiţi ”ca într-o conservă”.

Grupul sosise din Turcia şi se îndrepta spre Europa de vest prin Serbia, au arătat investigaţiile iniţiale.

Cele 18 victime au murit asfixiate.

Şase bulgari, inclusiv presupusul şef al grupării de traficanţi, au fost puşi sub acuzare sâmbătă, a declarat jurnaliştilor Hristo Krastev, un purtător de cuvânt al Parchetului General din Sofia.

Aceştia riscă până la 15 ani de închisoare dacă vor fi condamnaţi pentru ucidere din culpă, constituire de grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Unul dintre suspecţi este încă în libertate şi a fost pus sub acuzare în lipsă, în timp ce alţi doi, care au fost arestaţi, nu ar urma să fie acuzaţi.

Anchetatorii spun că şoferii camionului au auzit zgomote puternice şi lovituri venind din spatele autovehiculului, dar s-au oprit doar mai târziu, când au descoperit victimele moarte şi au fugit, a declarat procurorul-şef adjunct Borislav Sarafov.

”Oamenii transportaţi erau ghemuiţi şi înghesuiţi unii într-alţii ca într-o conservă… Ei au murit încet şi dureros, timp de 30 până la 60 de minute. Este o tragedie umană extraordinară”, a declarat presei Sarafov.

Unii din cei 34 de oameni care au fost salvaţi sunt încă în spital, unii fiind trataţi pentru intoxicare cu monoxid de carbon după ce au inhalat gaze de eşapament.

Victimele, despre care se crede că au vârste între 13 şi 35 de ani, au plătit până la 7.000 de euro traficanţilor, a spus Sarafov.

”Din lăcomie, traficanţii au transportat 52 de oameni. Anterior, transportaseră între 25 şi 35 de oameni odată, cel puţin de două ori pe lună”, a afirmat el.

Ascunzătorilor erau căptuşite cu folie de aluminiu pentru a face ca prezenţa oamenilor să nu poată fi detectată de camerele cu termoviziune, a adăugat el.

Bulgaria, ţară membră UE care este o poartă de intrare pentru mulţi oameni care speră să ajungă în Uniune, a încercat să înăsprească securitatea pentru a stopa numărul în creştere al persoanelor care încearcă să treacă granişa de sud, cu Turcia.

Ţara din Balcani a fost acuzată de abuzuri ale forţelor de securitate care încearcă să oprească oamenii să intre în ţară, solicitanţi de azil afirmând că au fost împinşi înapoi, închişi, dezbrăcaţi şi bătuţi.

Bulgaria a negat acuzaţiile.

Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
Elevii români au făcut furori la Turneul Internațional Avansat de Informatică din Bulgaria. Au obținut 40 de medalii, dintre care 12 de aur
Elevii români au făcut furori la Turneul Internațional Avansat de Informatică din Bulgaria. Au obținut 40 de medalii, dintre care 12 de aur
La turneul Internațional Avansat de Informatică, desfășurat la Shumen, în Bulgaria, au concurat 478 de elevi din 16 țări. România a participat la competiție atât cu loturile naționale de...
#afgani, #migranti, #Bulgaria, #traficanti , #Bulgaria