Trei comandanți de rang înalt ai talibanilor au murit într-o explozie în Afganistan. Printre ei și Omar Khalid Khorasani, considerat a fi fost unul dintre cei mai influenți și mai nemiloși lideri TTP

Luni, 08 August 2022, ora 23:01
5004 citiri
Trei comandanți de rang înalt ai talibanilor au murit într-o explozie în Afganistan. Printre ei și Omar Khalid Khorasani, considerat a fi fost unul dintre cei mai influenți și mai nemiloși lideri TTP
Omar Khalid Khorasani, sângerosul lider al talibanilor pakistanezi/ FOTO:tribune.com.pk

Trei comandanți de rang înalt ai Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) - cunoscuți și sub numele de talibanii pakistanezi - au fost uciși într-o explozie în sud-estul Afganistanului, dând o lovitură grea grupului militant, au declarat surse pentru RFE/RL Radio Mashaal la 7 august.

Unul dintre comandanți era Abdul Wali alias Omar Khalid Khorasani, considerat a fi fost unul dintre cei mai influenți și mai nemiloși lideri TTP. Ceilalți doi au fost identificați ca fiind Hafiz Dawlat și Mufti Hassan.

Cei trei călătoreau în districtul Birmal din provincia afgană Paktika când mașina lor a fost aruncată în aer de o mină plasată pe marginea drumului în seara zilei de 7 august, au declarat sursele citate, vorbind sub protecția anonimatului. Cei trei comandanți controlau provinciile Kunar și Nangarhar din Afganistan și călătoreau la Birmal „pentru consultări”, au mai declarat sursele, fără a oferi alte detalii.

Khorasani aparținea districtului tribal Mohmand din Pakistan și se spunea că era responsabil de filiala Mohmand a talibanilor pakistanezi.

Hassan se număra printre cei aproape o duzină de comandanți ai TTP care i-au jurat credință lui Abu Bakar al-Baghdadi, fostul liderul al grupării teroriste Statul Islamic.

Surse spun că unele cercuri TTP îl considerau pe Hassan ca responsabil pentru incitarea la lupte interne în TTP cu câțiva ani în urmă.

Dawlat era considerat unul dintre comandanți importanți ai TTP și un apropiat al lui Khorasani.

Michael Kugelman, director adjunct al Programului Asia de la Centrul de Cercetare Wilson, a spus că Omar Khalid Khorasani a fost declarat mort de mai multe ori în trecut.

Khorasani a fost o figură importantă a talibanilor pakistanezi, iar moartea sa ar fi o „lovitură mare” pentru grup, a scris Kugelman pe Twitter. Khorasani a susținut că l-a adăpostit pe Ayman Al Zawahiri, liderul Al Qaeda care a fost ucis de americani la Kabul săptămâna trecută.

Atentatul are loc în contextul în care autoritățile pakistaneze sunt în contact cu conducerea grupului militant pentru a discuta un acord de pace. Un armistițiu a fost deja în vigoare între TTP și armata pakistaneză în ultimele două luni.

Deocandată nu se știe cine a pus la cale asasinatul, dacă este vorba de o luptă de putere în interiorul talibanilor, sau o răzbunare după moartea liderului AL-Qaida, Al-Zawahiri. Au fost unele voci care au spus că acesta ar fi fost trădat chiar de talibani.

Alții spun că „uciderea lui al-Zawahiri într-o casă dintr-un cartier luxos din Kabul, la doar 1,5 kilometri de palatul prezidențial, a șters orice îndoială rămasă cu privire la continuarea parteneriatului dintre talibani și al-Qaeda,” comenteaza Al Jazeera. „Asasinarea a oferit o dovadă incontestabilă că talibanii au încălcat acordul de la Doha din 2020 – care a condiționat retragerea NATO din Afganistan de asigurările talibanilor că Afganistanul nu va servi drept refugiu pentru Al-Qaeda: talibanii nu erau doar aliați cu al-Qaeda, dar i-au adăpostit și șeful,” contină postul arab de televiziune.

Asasinarea i-a plasat, însă, pe talibani într-o poziție dificilă pe două fronturi: „Pe de o parte, a făcut Washingtonul să-și piardă orice încredere rămasă în regimul taliban și i-a slăbit șansele de a obține recunoașterea internațională prea curând. Într-adevăr, după dezvăluirea că șeful Al-Qaeda, care a contribuit la organizarea atacurilor din 11 septembrie, a fost lăsat să locuiască în Kabul, nicio țară nu va crede că talibanii împiedică Afganistanul să devină un refugiu pentru grupuri teroriste.”

„Pe de altă parte, asasinatul a afectat, probabil, legăturile talibanilor cu Al-Qaeda fără ca acestea să mai poată fi reparate. Până la uciderea lui al-Zawahiri, relația dintre cele două grupuri se baza pe încredere. După 11/9, de exemplu, șeful talibanilor, Mullahul Omar, a preferat o invazie și pierderea puterii decât să-l predea pe Osama bin Laden, Statelor Unite.”

După uciderea lui al-Zawahiri, „unii membri Al-Qaeda vor vedea asasinarea drept un semn al alianțelor în schimbare ale talibanilor, în timp ce alții o vor vedea ca o consecință a incompetenței tot mai mari a grupului. Oricum, liderii talibani se vor lupta să explice ce s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat, aliaților din Al-Qaeda,” conchide Al Jazeera.

Gruparea talibană pakistaneză, care are sediul în principal în regiunea de nord-vest a Pakistanului, la granița cu Afganistanul, a intensificat atacurile asupra armatei după ce talibanii afgani au preluat puterea la Kabul în august anul trecut.

Deși nu sunt afiliate, grupurile talibane afgane și pakistaneze împărtășesc aceeași ideologie dură și și-au oferit adăpost reciproc membrilor în zonele de frontieră.

Citește și:
A murit pictorița Pia Paleologu. Mama publicistului Theodor Paleologu avea 85 de ani
A murit pictorița Pia Paleologu. Mama publicistului Theodor Paleologu avea 85 de ani
Publicistul Theodor Paleologul a anunțat decesul mamei sale, pictorița Pia Paleologu, în vărstă de 85 de ani. ”Noaptea trecută a murit mama mea, pictorița și muzeografa Pia Paleologu....
Explozie puternică în Berdiansk, oraş ocupat de Rusia
Explozie puternică în Berdiansk, oraş ocupat de Rusia
O explozie puternică a zguduit centrul oraşului Berdiansk, ocupat temporar, din regiunea Zaporojie, transmite Ukrinform. Consiliul Municipal din Berdiansk a anunţat acest lucru într-o...