Ce se întâmplă în Afganistan la un an după retragerea americanilor: "Împușcă-i în cap, bărbat sau femeie, oricine se opune!"

Joi, 04 August 2022, ora 05:04
8900 citiri
Ce se întâmplă în Afganistan la un an după retragerea americanilor: "Împușcă-i în cap, bărbat sau femeie, oricine se opune!"
O patrulă a talibanilor în Panjshir FOTO Hepta

Uciderea de către talibani a foștilor membri ai armatei afgane și a militanților pentru drepturile omului au crescut în ultimele luni, potrivit unui raport recent întocmit de diplomații afgani și personalul serviciului public.

Jihadiștii încearcă să reprime oponenții percepuți ai regimului, ciocnindu-se și cu grupurile de rezistență.

În timpul luptelor cu așa-numitul Front de Rezistență Națională în trei provincii afgane în mai, precum și după revoltele armate din unele dintre provinciile de est și de sud ale Afganistanului, raportul concluzionează că talibanii au reținut, torturat și ucis în mod arbitrar zeci de civili pe care i-au acuzat că au legături cu moartea luptătorilor lor.

„Impușcă-i în cap, bărbat sau femeie, oricine se opune talibanilor și emiratului islamic. Li se spală creierul de către americani și singura soluție este să îi împuști în cap”, a declarat Mullah Babak, un cunoscut oficial taliban din provincia Wardak, într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare la acea vreme. „Sunt gata să vin să-i împușc pe cei capturați de talibani cu propria mea armă, chiar în capul lor și să-i ucid ca pe câini și măgari”.

Într-un caz documentat în raport, un fiu al unui fost oficial de informații afgan a fost torturat până la moarte în centrul de poliție districtual al talibanilor din Badakhshan; alți foști ofițeri ai Armatei Naționale Afgane au dispărut fără urmă. Într-un alt caz, armata talibană a arestat un fost ofițer al armatei în afara casei sale și l-a împușcat mortal, în timp ce familia lui pleda să-i cruțe viața. Talibanii au început chiar să tragă în mulțime în timpul unei slujbe funerare pentru un ofițer de poliție afgan, forțând familia să-l îngroape pe bărbat în privat.

Creșterea numărului de asasinate vine pe măsură ce foști oficiali afgani i-au acuzat pe talibani de gestionarea greșită a fondurilor publice. Potrivit foștilor oficiali și diplomați afgani care au întocmit raportul, talibanii nu au plătit salariile funcționarilor publici de luni de zile. În schimb, grupul a împărțit banii alocați pentru salarii între loialiștii regimului, iar un număr fără precedent de cerșetori a inundat străzile capitalei.

Acesta nu este primul avertisment că uciderile talibanilor sunt în creștere. În ianuarie, ONU a raportat că peste 100 de foști oficiali afgani au fost probabil uciși de când talibanii au capturat Kabulul în august 2021, majoritatea crimelor fiind comise de gruparea militantă. Dar foștii oficiali afgani cred că cifrele continuă să crească, pe măsură ce Afganistanul s-a retras din lumina reflectoarelor odată cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

„Uciderile extrajudiciare care de foști militari și alte persoane percepute amenințătoare au avut loc de la bun început”, a declarat Aref Dostyar, fostul consul general al Afganistanului la Los Angeles până la începutul acestui an și acum consilier principal pentru Afganistan la Institutul Kroc pentru Studii Internaționale pentru Pace la Universitatea Notre Dame, potrivit Foreign Policy. „Dar apoi, o creștere a început chiar în perioada în care s-a întâmplat Ucraina, deoarece atât lumea, cât și mass-media au fost distrase de Afganistan, iar talibanii au vrut să folosească această oportunitate. Așa că au mers după oameni mai mult decât înainte”.

Fără militari pe teren, Statele Unite și țările din coaliția NATO, acum dizolvată, care a luptat în Afganistan, au avut dificultăți în a verifica cât de semnificativă creșterea acestor execuții. Dar Ali Nazary, șeful de relații externe al Frontului Național de Rezistență din Afganistan, a declarat pentru Foreign Policy într-un mesaj text că sute de oameni au dispărut din zonele în care talibanii s-au confruntat cu cea mai semnificativă rezistență la conducerea lor, cum ar fi Valea Panjshir, Andarab, Takhar și Khost.

„De fiecare dată când sunt învinși în luptă, își sporesc atrocitățile asupra civililor, în special asupra celor legați de luptători”, a scris Nazary. „În realitate, a întărit rezistența. Atacarea civililor din Afganistan nu îi demoralizează, ci îi provoacă să ni se alăture”.

Deși talibanii au fost mustrați de administrația Biden pentru că limitează accesul femeilor la educație și că îl găzduiesc pe liderul Al Qaeda Ayman al-Zawahiri la Kabul – care a fost ucis într-un atac cu dronă americană în capitala Afganistanului în weekend – Statele Unite au dat în mod repetat derogări pentru conducerea grupului militant ca să călătorească în străinătate pentru salve diplomatice, în ciuda unei interdicții de lungă durată a Națiunilor Unite de călătorie. Talibanii au încercat, de asemenea, să negocieze pentru a obține rezervele valutare înghețate ale Afganistanului, care sunt deținute de Federal Reserve Bank din New York. (Oficialii americani au căutat să desemneze un fond fiduciar al unei terțe părți care să furnizeze acești bani direct poporului afgan, ocolind grupul militant)

Pentru a centraliza fluxurile de numerar în mâinile talibanilor și pentru a face față deficiențelor economice după ce grupul internațional de donatori și dolarii americani au fost tăiați, regimul a interzis, de asemenea, cultivarea macului și a opiumului, cele două mari culturi ilegale de bani din Afganistan. Alte vestigii ale guvernării talibane au reapărut de când gruparea militantă a preluat puterea, liderul suprem și șeful talibanilor, Haibatullah Akhundzada ordonând femeilor să poarte burqa care să le acopere întregul corp în public.

Pe măsură ce climatul economic din Afganistan se înrăutățește și uciderile sunt în creștere, foștii oficiali afgani sunt îngrijorați de revenirea la ultima eră de guvernare a talibanilor, când execuțiile pe stadioanele de fotbal erau norma.

„Cred că ar trebui să ne îngrijorăm că s-ar putea să ne îndreptăm spre anii 1990”, a spus Dostyar, fostul diplomat afgan.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Afganistan, #talibani, #talibani Afganistan, #retragere SUA Afganistan, #kabul, #executii talibani , #Afganistan