Un bărbat din județul Bistrița, amendat cu 1.000 de lei pentru că a transportat în pădure mai mulți culegători de afine, a dat Jandarmeria în judecată și a obținut transformarea sancțiunii de 1.000 de lei în avertisment.
În procesul deschis la Judecătoria Bistrița, bărbatul s-a plâns că în dimineața zilei de 21 iulie 2021 a mers în pădure cu un Volkswagen Transporter, în care se mai aflau fiul său, cumnatul şi doi vecini, pentru a culege afine.
Bărbatul a arătat că el și persoanele care îl însoțeau au mers până la un afiniș, iar pentru că au cules foarte puține afine, nefiind coapte, au decis să se întoarcă acasă.
Pe drumul de întoarcere, culegătorii de afine au fost așteptați de un „comando” format din pădurari și jandarmi. Bărbatul aflat la volanul mașinii a arătat că jandarmii și pădurarii „i-au apostrofat că nu au voie să culeagă afine, pentru că reprezintă hrană pentru urși”.
Bărbatul a arătat că le-a replicat jandarmilor că această activitate de culegere a afinelor o desfăşoară „din moşi strămoşi”. Reclamantul i s-a plâns judecătorului că el şi familia sa sunt oameni simpli, cinstiţi și că, de când era copil, obişnuia să meargă împreună cu părinţii săi, pe perioada verii, pentru a culege afine, frăguţe, zmeură, ciuperci.
„Afacerea” constă în vânzarea unei găletuțe de afine, în aproximativ două ore, cu 50-70 de lei. Reclamantul a mai arătat că primăvara şi toamna este solicitat atât el, cât şi alţi consăteni, de pădurarii şi administratorii fondurilor forestiere din zonă, pentru a planta copaci şi pentru curăţa pădurile. Pentru această muncă sunt plătiţi cu suma de aprox. 150 lei/zi. „Atât jandarmii cât şi pădurarii ne cunosc şi ştiu că în sezonul estival mergem în pădure cu intenţia de a culege afine, ciuperci etc.”, s-a mai arătat în acțiunea din instanță.
Jandarmeria a cerut menținerea sancțiunii, explicând, totodată, cum au ajuns jandarmii să îi vâneze pe culegătorii de afine în pădure.
„În fapt, în ziua de 21.07.2021, în jurul orei 10:00, în urma solicitării telefonice de sprijin adresată de către numitul ……., având funcţia de şef pază în cadrul Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului, care a relatat faptul că în jurul orei 07:00, pădurarul din cadrul aceluiaşi ocol silvic, s-a deplasat la intrarea pe drumul forestier Repedea, în vederea deschiderii barierei ce este amplasată la intrarea pe drumul forestier, unde a observat două autovehicule, în care se aflau peste 10 persoane care şi-au exprimat intenţia de-a intra cu autovehiculele în fondul cinegetic/forestier, în scopul recoltării de produse nelemnoase (afine).
Pădurarul le-a precizat că accesul cu autovehicule şi recoltarea de produse nelemnoase în/din fondul cinegetic/forestier este strict interzis în lipsa unei autorizaţii emise de către ocolul silvic.
Cetăţenii aflaţi în vehicule au lăsat să se înţeleagă că au înţeles aspectele precizate de pădurar şi urmează să se întoarcă pentru a obţine autorizaţiile necesare, fapt pentru care pădurarul a plecat din zona barierei, dar a rămas în apropiere pentru a observa dacă cetăţenii se conformează celor solicitate. Imediat după plecarea sa de la barieră, cele două vehicule precum şi alte două ce au venit ulterior, au intrat pe drumul forestier îndreptându-se spre zona numită „Tănohuri”.
Din cauza faptului că era vorba de 4 vehicule şi peste 15 persoane care au pătruns ilegal în Fondul Cinegetic nr. 26, pădurarul a cerut sprijin telefonic numitului ….. - şef pază în cadrul Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului, care din lipsă de personal a solicitat sprijinul jandarmilor”, se arată în întâmpinarea Jandarmeriei de la dosar.
Jandarmii au mai arătat că agentul constatator l-a avertizat verbal pe petent pentru fapta de recoltare a produselor nelemnoase din fondul forestier, fără acordul proprietarului sau ocolului silvic care asigură administrarea, având în vedere gradul mic de pericol social al faptei săvârşite, precum şi recomandarea ca pe viitor să respecte legislaţia în vigoare.
„Petentului i s-au adus la cunoştinţă prevederile legii Legii nr. 407/2006 şi faptul că va fi sancţionat contravenţional pentru faptul că a circulat în fondul cinegetic cu autoturismul, fără acordul gestionarului”, se mai arată în întâmpinarea Jandarmeriei.
Judecătoria Bistrița a admis în parte cererea culegătorului de afine și a transformat amenda de 1.000 de lei în avertisment. Judecătorul a arătat că „petentul nu a contestat aspectul că nu deţinea autorizaţie pentru accesul pe drumul forestier sau pentru recoltarea produselor nelemnoase, acesta fiind, de fapt, nemulţumit de atitudinea autorităţilor publice care până în prezent au încurajat sau tolerat aceste activităţi, iar acum au aplicat amenzi contravenţionale”.
„Instanţa are în vedere cu prioritate circumstanţele în care fapta a fost săvârşită, şi anume, faptul că atât petentul, cât şi celelalte persoane identificate la faţa locului, practică culesul fructelor de pădure de mulţi ani de zile, încă de pe vremea când erau copii, aşa cum explicit a arătat petentul şi martorul…….. În aceste condiţii, instanţa reţine că, în zonă, a existat un obicei al persoanelor care practică culesul fructelor de pădure de a intra cu autovehiculele în fondul forestier fără a solicita acordul prealabil al gestionarului fondului, aspect cunoscut şi tolerat de pădurarii din zonă. Totodată, instanţa reţine că după sancţionarea petentului şi a celorlalte persoane în data de 21.07.2021, aceştia au început să solicite aprobarea necesară pentru a pătrunde cu autovehiculul în fondul forestier, îndreptându-şi astfel comportamentul contravenţional”, se mai arată în sentința Judecătoriei Bistrița, care poate fi atacată cu apel.
Si mancarea pe cartela , cã pentru restul este ca inainte
Traiasca PCR , si... Vezi tot