Agent de securitate britanic recunoaște că a spionat pentru Rusia în Germania. Riscă până la 14 ani de închisoare

Vineri, 11 Noiembrie 2022, ora 23:28
1956 citiri
Agent de securitate britanic recunoaște că a spionat pentru Rusia în Germania. Riscă până la 14 ani de închisoare
Documente secrete FOTO / pixabay

Un agent de securitate a recunoscut că a spionat pentru Rusia în timp ce lucra la Ambasada Marii Britanii din Berlin. David Smith a pledat vinovat în faţa instanţei din Londra pentru opt acuzaţii formulate în baza legii care reglementează secretele de stat, relatează BBC.

Procurorii îl acuză pe David Smith, în vârstă de 58 de ani, că a avut intenţia de a aduce un prejudiciu Regatului Unit şi ambasadei unde a lucrat timp de opt ani. Britanicul este acuzat că a adunat informaţii despre ambasadă şi că a divulgat documente secrete.

Smith ar fi vrut să locuiască în Rusia sau Ucraina în momentul în care a început să transmită informaţii secrete, în mai 2020. Procurorii spun că bărbatul a fost mânat de o ură intensă faţă de ţara sa şi era înfuriat de afişarea drapelului ”curcubeu” (”Rainbow), care simbolizează comunitatea LGBT.

El a fost arestat în august 2021, iar în locuinţa sa din Postdam, Germania, au fost găsiţi 800 de euro în numerar. În ziua arestării sale, Smith a plecat mai devreme de la serviciu, plângându-se că se simte rău, dar acasă a fost întâmpinat de poliţia germană.

În urma examinării dispozitivelor sale electronice, au fost găsite înregistrări video de la ambasadă şi draftul unui mesaj către un ataşat militar rus, datat 14 mai 2020. În mesaj, el confirma că lucrează la ambasadă şi dorea să rămână anonim, oferind o carte clasificată drept "oficial sensibilă". De asemenea, au fost găsite e-mailuri şi documente clasificate "secrete", fotografii cu permisele de securitate ale unor angajaţi şi cu informaţii personale, precum şi cu afişe sau panouri din ambasadă.

Potrivit acuzării, fostul agent de securitate i-a comunicat în 2020 generalului-maior Serghei Ciuhurov, ataşatul militar al Ambasadei Rusiei la Berlin, informaţii despre adresele, numerele de telefon şi activităţile diverşilor funcţionari britanici. El a adunat informaţii despre funcţionarea şi structura ambasadei, despre care se presupune că ar fi utile unui inamic, respectiv statului rus. Unele dintre aceste materiale erau clasificate ”secrete” şi se refereau la activităţile Guvernului britanic şi ale ambasadei sale din Germania.

În noiembrie 2021 Marea Britanie a formulat o cerere de extrădare pe numele său, în urma unei anchete a poliţiei britanice de combatere a terorismului. Smith a fost extrădat în Marea Britanie în aprilie anul acesta.

În calitate de agent de securitate, David Smith nu avea acces la materiale strict secrete din ambasadă, însă materialele pe care a recunoscut că le-a transmis sau colectat ar putea fi foarte utile ruşilor. Acestea ar putea ajuta la identificarea agenţilor britanici sub acoperire din cadrul ambasadei şi a agenţilor de legătură cu care aceştia se întâlneau. De asemenea, detaliile de pe camerele de supraveghere ar fi putut ajuta spionii ruşi să afle cum să îşi desfăşoare propriile operaţiuni împotriva ambasadei şi să colecteze secretele acesteia. Cazul poate ridica, de asemenea, întrebări cu privire la verificările efectuate asupra unor angajaţi precum Smith, care este recrutat la nivel local, comentează BBC.

Smith a pledat vinovat la 4 noiembrie pentru acuzaţiile care au fost formulate oficial la adresa sa.Iniţial, au fost introduse restricţii referitoare la anchetă, dar restricţiile au fost ridicate vineri, după ce Procuratura a indicat că nu va solicita un proces pentru o a noua acuzaţie, pe care Smith a negat-o. Fostul agent de securitate riscă până la 14 ani de închisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Ascensiunea și legăturile presupuse cu Rusia ale partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) pun în alertă oficialii din Berlin. ”AfD continuă să se poarte ca o...
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
#agent, #securitate date, #britanic, #ambasada, #Germania, #Rusia, #spion, #documente secrete , #Marea Britanie