Cum alegi carnea de pui: ce trebuie sa stii despre ambalaj

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 10:10
11814 citiri
Cum alegi carnea de pui: ce trebuie sa stii despre ambalaj

Atunci cand alegem carnea de pui, ne uitam in primul rand la felul in care arata produsul respectiv, iar aici intra si ambalajul. Pe langa functia de prezentare a produsului, ambalajul are o serie de alte roluri importante, iar unul dintre acestea este pastrarea prospetimii si proprietatilor organoleptice ale carnii.

Exista multe tipuri de ambalaje, atat pentru carnea refrigerata, cat si pentru carnea congelata, iar fiecare din acestea are avantajele sale. Ambalajul ne poate spune multe lucruri despre calitatea unui produs si conditiile de depozitare.

Functiile ambalajelor

1. Protectia alimentelor

Functia de protectie implica prevenirea distrugerii alimentului, prevenirea alterarii, prevenirea contaminarii si a deschiderii si contribuie la cresterea duratei de viata la raft a produsului.

2. Promovarea alimentelor

Functia de promovare a alimentelor inseamna descrierea produsului, listarea ingredientelor, listarea caracteristicilor si a beneficiilor produsului si permite includerea mesajelor promotionale si a componentelor de branding.

3. Informarea in ceea ce priveste produsul

Un ambalaj permite identificarea produsului pe care acesta il contine, ofera detalii legate de modul de preparare si utilizare, listeaza informatiile nutritionale si conditiile recomandate de depozitare. Pe ambalaj mai gasim atentionari legate de siguranta consumului, informatii de contact si instructiuni de deschidere.

4. Informatii privind gatirea produsului

Acest tip de informatii include modalitatea de preparare si de servire a produsului, cat si depozitarea acestuia.

5. Manipularea produsului

Ambalajul asigura transportul in siguranta de la producator la comerciant.

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand ne uitam la un ambalaj

Rolul fundamental al unui ambalaj este acela de a livra produsul catre consumator in cea mai buna conditie. Prin urmare, trebuie sa fim atenti ca ambalajele sa nu fie rupte, deteriorate, pentru ca orice intruziune a unor factori externi poate afecta semnificativ calitatea unui produs.

Fiecare tip de ambalaj are avantajele sale si poate conserva proprietatile organoleptice ale carnii (prospetimea si calitatile nutritive). Daca avem in vedere carnea congelata, prezenta unor acumulari de gheata in ambalaj trebuie sa ne ridice niste semne de intrebare.

Carnea nu trebuie sa aiba gheata in interior (este vorba aici de pierderile de umiditate: cu cat temperatura de depozitare este mai scazuta, cu atat pierderile sunt mai mici).

Gheata apare indeosebi in cazul unor variatii ale temperaturii de depozitare. Carnea de pui care prezinta gheata in interior trebuie evitata, pentru ca exista realmente pericolul ca aceasta sa-si fi pierdut o parte din proprietatile nutritive. Expertii numesc acest proces "denaturarea proteinelor".

Indiferent ce tip de ambalaj alegem, trebuie sa fim atenti la ceea ce se afla in interior sau, sa citim cu atentie toate informatiile de pe eticheta si sa avem mereu in vedere perioada de valabilitate.

Ambalajul si perioada de valabilitate

Tehnologiile de ambalare pot spori in mod semnificativ perioada de valabilitate a produsului. O durata mare de valabilitate a unui produs nu se datoreaza intotdeauna conservantilor, ci si modalitatilor de ambalare, precum ambalajele de unica folosinta inchise ermetic. In acelasi timp, sunt foarte importante si conditiile de depozitare, comercializare si pastrare la domiciliu.

Producatorii care asigura aceste lucruri nu au nevoie de conservanti pentru a garanta un termen de valabilitate de patru-cinci saptamani.

Astfel, inovatiile folosite in procesul de ambalare includ protectia impotriva penetrarii apei, pungile imprimate, prepararea in ambalaj sau desfacerea usoara a acestuia.

Sisteme de conservare a carnii

In cazul produselor distribuite pe distante mai lungi se impune asigurarea unei perioade de valabilitate mai mari. Sistemele de conservare care satisfac aceste cerinte sunt ambalarea in atmosfera modificata (MAP) si ambalarea in vid.

Ambalarea in vid presupune amplasarea unui produs intr-un ambalaj din care aerul este evacuat. Ambalajul este inchis apoi fara a se inlocui aerul cu niciun alt amestec de gaze. Acest procedeu extinde foarte mult durata de depozitare/pastrare a carnii.

In cazul ambalarii in vid, avantajele sunt costul scazut si al termenul de garantie mare, insa exista si un dezavantaj: produsul isi schimba culoarea din cauza lipsei oxigenului. Insa in momentul in care carnea intra in contact cu aerul, aceasta isi recapata culoarea.

Ambalarea in atmosfera controlata implica inlocuirea aerului continut in ambalaj cu un gaz sau un amestec de gaze si inchiderea ermetica a produsului in acest mediu, utilizand ambalaje cu permeabilitate redusa a gazelor.

Ambalarea in atmosfera modificata de gaze este de fapt o extindere a tehnologiei de ambalare in vid, utilizata de numeroase companii producatoare de produse alimentare din Europa, pentru a mari durata de conservabilitate a acestor produse. Atmosfera modificata utilizeaza azotul, dioxidul de carbon si oxigenul, iar alegerea cantitatii gazului protector depinde de natura produsului si de posibilele deteriorari ale acestuia.

Ambalarea carnii proaspete in atmosfera controlata se face in ambalaje rigide, de obicei caserole care se sigileaza.

Ambalarea carnii de pui refrigerate

In domeniul carnii de pui refrigerate exista trei categorii de ambalaje: punga, tavita cu folie cryofilm si ambalare in atmosfera controlata.

Pungile sau sacii din folii de material plastic sunt foarte rezistente, iar carnea ambalata in ele poate fi congelata fara probleme. Pungile de plastic se folosesc si in gospadarii la congelarea produselor din carne.

Ambalajele din materiale plastice sunt rezistente la socurile metalice, protejeaza bine produsele ambalate in timpul transportului si depozitarii, sunt impermeabile la apa, vapori de apa, grasimi sau impuritati, sunt rezistente la radiatiile infrarosii si ultraviolete.

Tavitele din carton sau plastic pot avea capac sau pot fi acoperite cu folie de polietilena, care se incalzeste si ia forma produsului fara sa ii afecteze gustul.

Tendinta pe piata mondiala a fost ca pe partea de tavite sa se aleaga varianta rigida.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#alegere carne pui, #tipuri ambalaj carne, #ambalaj carne pui, #pastrare carne pui, #Agricola carne pui , #carne de pui Agricola Bacau