Tu stii cum sa alegi carnea de pui?

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 11:47
29932 citiri
Tu stii cum sa alegi carnea de pui?

Consumul de carne de pui este benefic pentru sanatate, insa numai daca stim sa identificam carnea proaspata si de calitate.

Cand mergem la magazin trebuie sa analizam cu mare atentie produsele din carne pe care le alegem, in primul rand din punct de vedere al aspectului acestora, iar in al doilea rand, din punct de vedere al informatiilor ce se regasesc pe eticheta lor.

Carnea de pui, de preferat fara piele pentru cei care doresc o alimentatie cu continut cat mai scazut de grasimi, este o sursa importanta de proteine, bogata in vitaminele B6, B3 (niacina), seleniu si fosfor. Seleniul are un rol important in producerea unor enzime antioxidante care ajuta celulele organismului sa lupte impotriva radicalilor liberi proveniti din alimente si din mediul inconjurator. Antioxidantii incetinesc imbatranirea celulara si reduc riscul de boili cardiovasculare si de cancer.

Si niacina, care se regaseste in componenta ADN-ului, reduce riscul aparitiei cancerului. Vitamina B scade si riscul aparitiei bolii Alzheimer sau al pierderilor de memorie.

Prin urmare, ce facem atunci cand suntem in magazin si vrem sa cumparam o carne de pui sanatoasa?

Atentie la expunerea carnii in magazine!

In primul rand, trebuie sa observam modul in care sunt expuse produsele din carne in magazin. Carnea trebuie sa fie expusa doar in vitrina frigorifica, nu in afara acesteia (in tavi aflate deasupra vitrinei sau in orice alt loc in exteriorul frigiderului).

Trebuie sa vedem apoi daca vitrina functioneaza si nu este un simplu obiect de mobilier. Iti dai seama daca functioneaza apropiind mana de vitrina - daca se simte aerul rece degajat de aceasta.

In vitrine in care se depoziteaza carnea nu trebuie expuse alte produse care emana mirosuri, este bine sa fii atent si la acest aspect.

Carnea refrigerata trebuie sa fie pastrata in spatii unde temperatura este de 0 - 4 grade Celsius, in timp ce carnea congelata trebuie pastrata in spatii frigorifice la temperatura de -12 grade Celsius.

Prin urmare, vom lua in considerare numai produsele pastrate in conditii optime (...) (aflate in vitrine frigorifice si tinute la temperatura indicata), pentru ca, daca nu este depozitata in mod corect, termenul de garantie nu mai conteaza absolut deloc.

Cum arata carnea proaspata si de calitate

Pentru a avea siguranta ca achizitionezi o carne de pui de calitate, este indicat sa te uiti in primul rand la culoarea ei. O carne de pui proaspata trebuie sa aiba culoarea alb-galbui. Este bine sa iei carnea din vitrina pentru a o analiza cu atentie, este posibil ca aceasta sa ii denatureze culoarea.

In cazul in care simti un miros neplacut, trebuie sa renunti la achizitie. Carnea refrigerata are un miros placut, caracteristic speciei. Carnea congelata nu are niciun miros.

Poti folosi si o alta metoda pentru a-ti da seama cat de proaspata este carnea: apasa usor cu degetul pe bucata de carne din ambalaj: daca revine rapid la forma initiala, inseamna ca este proaspata. In caz contrar, este bine sa renunti.

De asemenea, atunci cand cumperi un pui intreg, este bine sa alegi unul cu forma alungita si cu pieptul rotunjit.

Pielea trebuie sa fie opaca si nu patata. Puiul trebuie sa aiba un aspect uniform, compact, o consistenta ferma, uniforma in toata masa, fara zone de inmuiere. Culoarea trebuie sa fie uniforma, atat la suprafata, cat si pe sectiune.

Grasimea de pe interior sau de pe exterior sa fie alba, usor galbuie sau de un galben stralucitor.

Este bine sa cumperi un pui cu pielita, iar pe aceasta sa o indepartezi dupa ce il gatesti. Astfel, mancarea va avea un gust mai bun fara sa fie nevoie sa consumi pielita care are foarte multe grasimi nesanatoase.

Ambalajul conteaza

Daca ambalajul este perforat, este indicat sa nu cumperi carnea respectiva, pentru ca acesta nu mai asigura mentinerea proprietatilor organoleptice ale carnii (aroma si prospetime) si nu mai actioneaza ca o bariera impotriva factorilor externi daunatori. Prin urmare, un ambalaj ermetic este esential pentru o carne sigura si de calitate.

Daca alegi sa cumperi un pui congelat, asigura-te ca acesta este complet inghetat si ca nu are bucatele de gheata sau lichid in interiorul pungii. Daca vei vedea lichid in interior, aceasta inseamna ca puiul a mai fost inghetat si apoi decongelat, iar consumul alimentelor recongelate este nerecomandat.

Carnea de pui se comercializeaza in stare refrigerata si poate fi ambalata in tavite de polistiren invelite in folie cryofilm, in tavite PVC care contin o atmosfera protectoare - ATM, in folie vidata sau in punga. De asemenea, se comercializeaza si in stare congelata.

Ambalajul nu trebuie sa altereze calitatea carnii si trebuie sa fie suficient de rezistent pentru a se asigura protectia eficienta a produsului in timpul transportului si al manipularii.

La ce ne uitam pe eticheta

Dupa ce te-ai asigurat de prospetimea carnii de pui si de faptul ca ambalajul este intact, este bine sa citesti informatiile de pe eticheta. Etichetele trebuie sa contina in mod obligatoriu date despre denumire, ingredientele folosite, cantitatea neta de pui, termenul de valabilitate a carnii, conditiile in care a fost si poate fi depozitata, numele si adresa producatorului.

Pe eticheta trebuie sa existe stampila sanitar-veterinara care identifica producatorul. Este recomandat sa achizitionati o carne care are si certificarea pentru managementul calitatii si sigurantei alimentului.

Carnea in stare refrigerata trebuie consumata in cateva zile de la data ambalarii (termenul de garantie e pe eticheta), in timp ce carnea in stare congelata are termen de garantie mai multe luni, insa trebuie depozitata la temperaturi corespunzatoare.

Un alt sfat util este sa cumperi carnea si produsele din carne spre finalul perioadei de timp alocate cumparaturilor, pentru a nu le tine in cos sau in bagaje prea mult la temperaturi necorespunzatoare. Cand ajungem acasa, trebuie sa punem carnea imediat in frigider sau congelator.

SFATUL SPECIALISTULUI

Agricola Bacau

Cu cat mai simplu, cu atat mai bine

Se spune ca mancarea buna nu are nevoie de prea multe "artificii" de preparare, iar sarea sau condimentele folosite in exces ascund de obicei ori o calitate discutabila a carnii utilizate, ori lipsa abilitatilor unui bucatar specializat.

In cadrul unor cercetari specializate, consumatorii arata ca principalul atribut al carnii de pui Agricola este PROSPETIMEA. Acesta este si motivul pentru care noi te indemnam fara retinere sa uiti de retetele elaborate sau de ponturile secrete pentru fragezirea carnii sau obtinerea unui gust mai pronuntat; de fapt, cele mai simple si mai la indemana ingrediente si procese sunt mai mult decat suficiente pentru a pune in valoare naturaletea gustului si prospetimii carnii de pui Agricola.

Secretul unor mese irezistibile consta in alegerea produselor din carne de la Agricola, pentru ca la noi carnea este intotdeauna proaspata, frageda si suculenta si pune in valoare orice bucatar "amator" prin gustul sau unic, dulce-aromat.

Ne preocupam de gustul unic al produselor noastre de la etapa de crestere si hranire a pasarilor si pana la atentia acordata mentinerii intacte a tuturor proprietatilor gustative ale carnii pe parcursul livrarii produselor finite.

Cu Agricola treaba e ca si facuta, asa ca nu trebuie sa fii bucatar profesionist ca sa prepari o masa sau o gustare delicioasa cat ai zice: "Pofta buna!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cum alegi carnea de pui, #sfaturi ales carne pui, #carne pui Agricola , #carne de pui Agricola Bacau