Agricultura în relație cu tehnologia de astăzi

Advertorial
Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 16:09
4541 citiri
Agricultura în relație cu tehnologia de astăzi
FOTO: pixabay.com

Era firesc ca un sector atât de important precum agricultura să țină pasul cu cele mai noi progrese ale tehnologiei moderne. Nu se întâmplă doar în ultimii ani, ci încă din cele mai vechi timpuri, și astfel se explică faptul că s-a ajuns astăzi de la plugul tras de cai la cele mai sofisticate echipamente folosite în mod uzual de fermieri.

Prin urmare, noile tehnologii câștigă pe zi ce trece un rol tot mai important în domeniul agricol, iar în acest material îți vom prezenta câteva dintre cele mai relevante exemple.

Platformele digitale integrate

Platformele digitale integrate se numără printre cele mai apreciate inovații în agricultură, oferind fermierilor acces la o serie de aplicații și tehnologii moderne. Cu ajutorul unei astfel de platforme, pot fi monitorizate în mod mai eficient culturile, poate fi monitorizată întreaga flotă de utilaje agricole și se pot gestiona mai ușor stocurile și documentele fermei.

De asemenea, fermierii primesc din timp avertizări referitoare la riscul apariției unor probleme în culturile agricole, precum și recomandări cu privire la modul în care trebuie să acționeze.

Senzorii de sol și umiditate

Culturile agricole înființate pe suprafețe mari sunt destul de dificil de monitorizat pentru a cunoaște exact nivelul de umiditate și cantitatea de substanțe nutritive din sol.

Lucrurile decurg mult mai ușor cu ajutorul acestor senzori, care se instalează în sol pe suprafețele cultivate. Aceștia colectează permanent informații cu privire la nivelul de umiditate și cel de nutrienți din sol, date pe care le transmit periodic prin intermediul platformei.

Mai mult de atât, când valorile măsurate scad sub limitele optime, senzorii transmit un mesaj de alertă prin intermediul aceleiași platforme. Acesta este însoțit de datele privind nivelul de umiditate și nutrienți de la momentul respectiv, precum și de localizarea exactă a zonelor cu probleme.

Astfel, fermierii știu exact când, unde și în ce mod trebuie să acționeze, diminuând astfel cheltuielile și câștigând timp.

Imaginile satelitare

De la monitorizarea la nivelul solului trecem la monitorizarea din satelit, care este o altă tehnologie modernă folosită în agricultura prezentului.

Culturile agricole sunt supravegheate de o rețea de sateliți care transmit imagini prin intermediul cărora se poate observa ușor starea suprafețelor cultivate. În acest mod, nu mai este nevoie ca fermierii să se deplaseze în teren și să ia la pas zeci sau sute de hectare, fiind suficient să consulte imaginile satelitare pentru a vedea cum se prezintă culturile.

Pe aceste imagini pot fi ușor observate zonele afectate de atacurile unor boli sau dăunători, ori cele în care plantele au de suferit din cauza lipsei apei sau a substanțelor nutritive. Sateliții oferă și coordonatele exacte ale suprafețelor respective, iar în acest mod se poate acționa strict în zonele în care este nevoie.

Management digitalizat al stocurilor și documentelor

Managementul fermei presupune și ținerea unei evidențe la zi a stocurilor de îngrășăminte, combustibil, soluții pentru protecția plantelor, pentru ca depozitele să fie în permanență aprovizionate cu cantitățile necesare. În general este nevoie de cantități mari de astfel de substanțe, iar păstrarea unei evidențe exacte poate fi o activitate anevoioasă, mai ales când trebuie să te ocupi de multe alte probleme.

Tehnologiile moderne vin și în acest sens în sprijinul fermierilor oferind soluții digitalizate de management al stocurilor. Cu ajutorul platformelor integrate, evidența stocurilor devine o sarcină mult mai simplă fiind totodată eliminat riscul apariției unor erori.

Mai mult de atât, cu ajutorul soluțiilor digitale fermierii pot ține o evidență la zi a contractelor de arendă și a altor documente, fără a mai fi nevoie să își umple birourile cu dosare și hârtii.

Prin intermediul platformelor integrate pot fi importate rapid culturile declarate la APIA și tot cu ajutorul acestora se întocmește ușor documentația necesară pentru obținerea de subvenții și alte scheme de sprijin. Pentru că unele din aceste documente trebuie să fie depuse periodic pentru a beneficia în fiecare an de respectivele scheme de sprijin fermierii sunt anunțați din timp când se apropie data limită, iar modificările necesare în documente sunt generate în mod automat.

Acestea sunt doar câteva din cele mai utilizate soluții tehnologice în domeniul agricol, însă lista rămâne deschisă, ținând cont de ritmul alert în care avansează tehnologia modernă.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#agricultura, #industrie, #tehnologie , #agricultura