Agricultura inteligenta: rolul informatiilor satelitare

Advertorial
Luni, 21 Martie 2022, ora 17:52
13676 citiri
Agricultura inteligenta: rolul informatiilor satelitare
agricultura FOTO: unsplash.com

Ca orice domeniu de activitate important, agricultura trebuie sa tina pasul cu noile tehnologii ale secolului XXI. Asa a aparut agricultura de precizie, care utilizeaza cele mai noi sisteme si tehnici pentru eficientizarea lucrarilor. Utilizarea imaginilor satelitare este o practica folosita deja pe scara larga, atat de fermieri cat si de agentiile de plati din mai multe state ale Uniunii Europene, pentru monitorizarea terenurilor si analiza datelor.

Daca nu esti inca familiarizat cu acest subiect, iti prezentam in continuare rolul si beneficiile imaginilor satelitare in agricultura inteligenta.

Masurarea si analizarea suprafetelor agricole

Orice fermier trebuie sa cunoasca in detaliu proprietatile terenurilor agricole pe care urmeaza sa infiinteze culturi, iar un sistem de informatii satelitare este de mare ajutor in acest sens.

Cu ajutorul imaginilor din satelit sunt stabilite mai usor hotarele terenurilor agricole, iar suprafata acestora este masurata cu precizie prin GPS. In plus, imaginile obtinute din satelit ofera detalii importante si despre calitatea solului. Astfel, fermierii isi pot face mai usor calculele, stabilind cantitatile necesare de seminte, ingrasaminte si produse pentru protectia plantelor de care au nevoie pe parcursul viitoarei campanii agricole.

Monitorizarea culturilor

Imaginile din satelit reprezinta la acest moment cel mai eficient mijloc de monitorizare a culturilor in timp real, util mai ales in cazul fermierilor care cultiva suprafete intinse. Pentru acestia este destul de dificil sa faca monitorizarea in teren, tinand cont atat de suprafata exploatatiei, cat si de faptul ca numeroase detalii pot scapa din vedere.

Monitorizarea satelitara ofera imagini de ansamblu si in detaliu ale suprafetelor agricole, putand astfel fi observate mai usor parcelele in care plantele au nevoie de mai multa apa, mai multe ingrasaminte sau cele care sunt afectate de boli si daunatori.

Ca fermier, iti poti monitoriza ferma prin intermediul platformei Crop360 - una dintre cele mai apreciate solutii pentru agricultura inteligenta, dezvoltata de Agricover Technology in parteneriat cu Microsoft.

Eficientizarea consumului ingrasaminte si produse fitosanitare.

Fara a avea o imagine de ansamblu a intregii suprafete agricole este dificil de stabilit care zone sunt suficient de fertile si care au nevoie de administrarea de ingrasaminte. In astfel de situatii, fermierii aplica ingrasaminte pe intreaga suprafata a terenului agricol, iar aceasta inseamna cu un consum mai mare si mai multi bani cheltuiti cu fertilizarea.

Cu ajutorul imaginilor satelitare, se pot identifica zonele care au nevoie de cantitati mai mari sau mai mici de ingrasaminte, astfel ca poti cumpara strict cantitatea de ingrasaminte necesara, pe care sa le aplici doar acolo unde starea terenului o impune.

In mod similar vei proceda si cu produsele fitosanitare folosite pentru tratarea plantelor impotriva bolilor si daunatorilor. Vei sti astfel exact care este cantitatea necesara de substante si cand este momentul oportun pentru administrarea tratamentelor.

Verificarea datelor depuse la agentiile de plati

Fermierii din Uniunea Europeana beneficiaza de subventii si alte scheme de sprijin oferite de agentiile de plati din fiecare tara. Subventia pe suprafata este una dintre cele mai importante scheme de sprijin oferite fermierilor, din fonduri europene.

Pentru a obtine acest ajutor, trebuie sa depui la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura documentatia necesara, din care sa reiasa care este suprafata cultivata pentru care soliciti subventii.

Inspectorii agentiei fac periodic controale pentru a stabili daca suprafata agricola corespunde cu cea declarata, iar imaginile satelitare le usureaza in mod considerabil munca. Deplasarile in teren dureaza mai mult timp, sunt costisitoare si nu ofera decat o imagine partiala, in timp ce imaginile din satelit permit o analiza mai exacta, intr-un timp mai scurt si cu mai putine cheltuieli.

In acest mod, perioadele de control nu se prelungesc, iar fermierii isi primesc subventiile la timp, pentru a face cheltuielile necesare.

Asadar, ai toate motivele sa apelezi si tu la un astfel de serviciu care nu mai reprezinta de mult o noutate si poate fi accesat foarte simplu de oriunde te-ai afla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#agricultura, #afaceri, #agricultura inteligenta , #stiri afaceri