Producția României, în declin, la a treia cea mai importantă cultură a lumii. Recolta europeană crește ușor

Joi, 08 August 2024, ora 16:10
1293 citiri
Producția României, în declin, la a treia cea mai importantă cultură a lumii. Recolta europeană crește ușor
Cultură de cartofi FOTO Pixabay

România s-a clasat anul trecut pe al nouălea loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește recolta de cartofi. Producția fermierilor din țară a scăzut cu aproape 20% față de anul precedent, în contextul în care la nivelul întregului bloc comunitar recolta a fost mai mare decât în 2022.

În România, agricultorii au cules 1,085 milioane de tone, o scădere de circa 19,3% față de 2022.

În Uniunea Europeană, cantitatea totală recoltată în 2023 a fost de 48,3 milioane de tone de cartofi, o creștere de sub 2% față de cele 47,5 milioane de tone din 2022. România este în primii zece producători europeni, conform datelor publicate joi, 8 august, de Eurostat și citate de Agerpres.

Cartoful este a treia cea mai importantă cultură a lumii, după orez și grâu, în termeni de consum uman. Pe mapamond, peste un miliard de persoane consumă cartofi, conform unui centru de studii științifice dedicat studiului plantei erbacee.

La nivelul întregii Uniuni, producția de cartofi este pe un trend descendent. Față de anul 2000, recolta este mai mică cu 27,9 milioane de tone, însemnând un declin de 36,7%.

Între statele membre, cei mai importanți producători au fost: Germania (11,6 milioane tone, aproape un sfert din producție), Franța (8,62 milioane tone, circa 18%) Țările de Jos (6,49 milioane tone, echivalent cu peste 13%). Primii trei mai producători sunt urmați de Polonia (5,59 milioane tone), Belgia (4,12 milioane tone), Danemarca (2,75 milioane tone), Spania (1,95 milioane tone) și Italia (1,26 milioane tone), urmată de România.

Mai mult de jumătate din producție a venit din trei țări. Franța, Germania și Țările de Jos au recoltat 55,4% din cartofi anul trecut, arată aceleași date.

De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
România trebuie să transpună până în luna noiembrie directiva europeană care prevede un salariu minim adecvat la nivel european. În ţara noastră, se va merge pe o formulă prin care...
A fost vândut un celebru restaurant. Aici au mâncat toți studenții care au făcut facultatea în București
A fost vândut un celebru restaurant. Aici au mâncat toți studenții care au făcut facultatea în București
Toți cei care au fost studenți în București e imposibil să nu fi ajuns vreodată să mănânce o ciorbă de burtă la Shorley. Celebrul local a fost acum cumpărat de patronii localului din...
#agricultura, #cartofi, #recolta, #productie romaneasca , #agricultura
  1. Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"
  2. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  3. A fost vândut un celebru restaurant. Aici au mâncat toți studenții care au făcut facultatea în București
  4. Concert inedit în spațiu. Coloana sonoră din Star Wars, cântată la vioară de o femeie astronaut și transmisă pe Pământ VIDEO
  5. Un asteroid „potențial periculos”, se apropie de Pământ. Când va ajunge la cea mai mică distanță de pământ
  6. Probleme grave pentru mașinile electrice în Europa. Un mare producător de componente pentru baterii, pus pe butuci
  7. Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
  8. Selfie-uri periculoase: Copii şi tineri mutilaţi după ce au vrut să-și facă poze pe trenuri: "Pielea e pur şi simplu carbonizată"
  9. Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  10. Imaginea spectaculoasă surprinsă de NASA în România, distribuită de Ambasada SUA