Culmea tupeului: AIG, proces cu Guvernul SUA, dupa salvarea de la faliment

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 18:30
4001 citiri
Culmea tupeului: AIG, proces cu Guvernul SUA, dupa salvarea de la faliment

Asiguratorul american American International Group Inc. (AIG) ia in considerare posibilitatea de a da in judecata Guvernul american, care a cheltuit 182 de miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru salvarea de la faliment.

Stirea a provocat indignare in SUA. Congresmanii au scris chiar o scrisoare AIG, cu un mesaj simplu: "Nu o face", scrie Fox.

In scrisoare, reprezentantii democrati Peter Welch si Michael Capuano descriu AIG drept modelul perfect pentru lacomia Wall Street-ului, proastei gestionari financiare si bonusurilor directorilor.

"Acum, AIG a incearcat sa devina compania model pentru lipsa de gratitudine si tupeu. Contribuabilii sunt inca furiosi ca au salvat o companie a carei comportare i-a adus sfarsitul. Nu puneti sare pe rani cu inca o decizie nechibzuita, la egalitate cu decizia nechibzuita ce a condus la planul de salvare", scriu acestia.

American International Group Inc. A anuntat, marti, ca directorii sai vor analiza daca este oportun sa ia parte la un proces impotriva SUA pe tema planului de salvare al asiguratorului. Se cer daune de 25 de miliarde de dolari, pe motiv ca guvernul nu a compensat suficient actionarii atunci cand a cumparat 80% din actiunile asiguratorului.

Practic, daca AIG decide sa se alature procesului, se va indrepta impotriva Guvernului, care a salvat compania in 2008 de la faliment, sub povara unor credite riscante. Oficialii se temeau ca un faliment al AIG ar distruge sistemul financiar, asa ca au pus la punct cel mai mare pachet de salvare de pe Wall Street. De atunci, AIG s-a intarit, si-a platit datoria catre guvernul american si a intrat pe profit.

AIG asteapta ca o decizie sa fie luata pana la sfarsitul lunii.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#AIG proces guvern SUA, #AIG proces despagubiri , #faliment