Cei mai avizi oameni din istorie

Sambata, 20 Iunie 2009, ora 12:24
4577 citiri
Cei mai avizi oameni din istorie
Foto: Rediff

De la dorinta lui Bernard Madoff de a castiga cat mai multi bani, indiferent de metode, la bonusurile imense pe care si le ofereau directorii fondului AIG, Wall Street a reusit sa redefineasca ideea de exces financiar.

Insa acestia nici nu se compara cu unii dintre cei mai avizi oameni din istorie, nici in privinta bogatiilor adunate, raportate la epoca, nici a "maiestriei" operatiunilor desfasurate.

Revista Newsweek a intocmit o lista a celor mai avide persoane, de-a lungul timpului:

Marcus Licinius Crassus, 115 i.Hr - 53 i.Hr: Generalul roman nu avea nevoie de case scoase la vanzare de banci, pentru ca proprietarii nu isi mai puteau plati ratele. In timpul incendiilor, Crassus se infiinta, cu soldatii sai, la casele in flacari si se oferea sa le cumpere, contra unui cantec. Dupa ce era semnata tranzactia, le ordona soldatilor sa stinga focul. In acest mod, a ajuns unul dintre cei mai importanti latifundiari ai vremii.

Ginghis Han, 1162 - 1227: Liderul mongol isi dorea sa detina intreaga lume si a reusit sa cucereasca mai multe teritorii decat oricine altcineva in istoria omenirii. La moartea sa, Imperiul Mongol se intindea de la Oceanul Pacific la Marea Adriatica.

Papa Sixtus al IV-lea, 1471 - 1484: S-a imbogatit pe sine, dar si pe cei mai importanti cardinali ai sai, dintre care se crede ca multi ii erau fii, legalizand bordelurile si luandu-le taxe. De asemenea, pretindea ca poate salva, retroactiv, sufletele pacatosilor decedati, contra unor sume de bani. El a fost responsabil pentru Inchizitie.

William H. Vanderbilt, 1821 - 1884: Cel mai bogat si influent om al vremurilor sale, Vanderbilt, care a mostenit o avere mare si a transformat-o intr-un adevarat imperiu, controla cea mai mare retea feroviara a lumii. A devenit faimos pentru declaratiile sale, printre care se numara: "La naiba cu publicul! Nu cred in ideea prosteasca de a munci pentru altcineva decat pentru propria persoana".

William M. "Boss" Tweed, 1823 - 1878: Tweed era lacom si la propriu si la figurat, cantarind 136 de kilograme. Implicat in politica, el a reusit sa fure contribuabililor din New York nu mai putin de 200 de milioane de dolari, insemnand 8 miliarde de dolari, la valoarea din 2009.

Imparateasa Dowager Cixi, 1835 - 1908: Si-a inceput "cariera" drept concubina si a ajuns conducatoare a Chinei, timp de aproape 50 de ani. A condus Imperiul Chinez in locul fiului sau, iar dupa moartea acestuia, l-a numit imparat pe nepotul sau, in varsta de 3 ani, pe care l-a tinut in inchisoare, pentru a putea continua sa conduca dupa bunul plac. Avea 3.000 de cutii de bijuterii.

Charles Ponzi (foto), 1882 - 1949: Cel mai cunoscut tip de frauda a fost denumit dupa numele sau, Ponzi. Asta spune totul.

Imelda Marcos, nascuta in 1929: Sotie a unui presedinte din Filipine, Imelda credea ca este datoria ei sa "aduca putina lumina" in sufletele filipinezilor saraci. Prin urmare, cheltuia cate cinci milioane de dolari la cumparaturi in New York sau Roma si avea, se presupune, cea mai mare colectie de pietre pretioase din lume si 3.000 de perechi de pantofi.

Bernard Madoff, nascut in 1938: A desfasurat cea mai mare frauda din istorie, evaluata la mai mult de 50 de miliarde de dolari. Printre victimele sale se afla mai multe organizatii caritabile si oameni care il considerau prieten.

Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
#Charles Ponzi frauda, #oameni avizi istorie , #stiri AIG