IHT: Pentru Europa si Asia, SUA nu mai aplica ceea ce predica

Joi, 18 Septembrie 2008, ora 07:07
1777 citiri
IHT: Pentru Europa si Asia, SUA nu mai aplica ceea ce predica

Sa nu mai fie SUA farul global al capitalismului dezlantuit, de piata libera? se intreaba International Herald Tribune, intr-un editorial.

Printr-o .. asigurare de viata de ultima ora in valoare de 85 de miliarde de dolari pentru AIG, asiguratorul aflat in dificultate, Washingtonul nu doar ca s-a indepartat de anii de retorica pe tema virtutilor pietei libere, si a pericolului interventiei guvernamentale.

A subminat, mai mult, eforturile americane viitoare de promovare a acestui tip de politici peste hotare, scrie IHT.

''Ma tem ca guvernul a trecut un punct de unde nu se mai poate intoarce,'' a declarat Ron Chernow, un istoric al pietelor financiare americane.

''Avem imaginea ironica a unei administratii de piata libera care face lucruri pe care cele mai liberal-democrate administratii nu le-ar fi facut nici in visele lor cele mai salbatice.''

Pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung , salvarea gigantului asigurarilor AIG de catre guvern este o bomba. Pentru prima data in istoria ei, scrie publicatia germana, Banca nationala preia controlul asupra unui concern de asigurari listat la bursa.

Ca sa-i intelegem dimensiunile, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung: e ca si cum in Germania, Banca Nationala ar prelua Alianta muncheneza.

Pentru ca intre ministrul american de finante, Hank Paulson, si seful Bancii federale, Ben Bernanke, exista consens privind schimbarea radicala a opiniei fata de aprobarea giganticului credit de 85 miliarde dolari.

Inca de la sfarsitul saptamanii au refuzat ferm sa riste banii contribuabililor pentru salvarea bancii de investitii a fratilor Lehman.

Dar valorosul, conform indicelui Dow-Jones, AIG este, in sistemul financiar mondial, de un rang mai inalt decat Lehman. O serie de banci si fonduri de investitii - chiar si in Europa - detin obligatiuni. AIG

In plus, AIG a asigurat in stil mare imprumuturi complexe, care stau acum in centrul actualei crize.

Un colaps al gigantului asigurarilor ar accelera dramatic prabusirea pietelor financiare fragile. Din aceasta cauza, scrie publicatia germana, Paulson si Bernanke n-au avut de ales. Ei au prevenit o catastrofa.

Invocand prerogativele extraordinare acordate dupa crahul bursei din 1929, guvernul american a preluat controlul asupra gigantului asigurarilor AIG pentru a pastra un element crucial al sistemului financiar global, scrie si The Washington Post.

Demersul de creditare a gigantului de pe Wall Street cu 85 de miliarde de dolari in schimbul a aproape 80% din actiunile sale inseamna de fapt nationalizarea uneia dintre institutiile centrale ale crizei care a cuprins bursele, luna aceasta.

Guvernul s-a gandit sa evite interventia federala prin alinierea companiilor private pentru a salva AIG. Dar incercarea a dat gres, companiile nefiind dispuse sa-si asume masivul risc financiar, si fortand mana guvernului.

Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova,...
Cine e bărbatul care a ajutat-o pe Sorana Cîrstea să se califice în optimi la Miami: "A intervenit de două ori" FOTO
Cine e bărbatul care a ajutat-o pe Sorana Cîrstea să se califice în optimi la Miami: "A intervenit de două ori" FOTO
Sorana Cîrstea s-a calificat în optimile turneului WTA 1.000 de la Miami (Florida), dotat cu premii totale de 8.770.480 de dolari. Cîrstea (24 WTA) a evoluat împotriva celei mai bune...
#AIG, #ajutor, #credit, #control, #controversa, #interventie , #stiri AIG