Afacerile de tip Airbnb, modificate în România. Proprietarii apartamentelor le mai pot închiria doar cu acordul vecinilor

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 14:44
7662 citiri
Afacerile de tip Airbnb, modificate în România. Proprietarii apartamentelor le mai pot închiria doar cu acordul vecinilor

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a semnat un ordin care vizează o serie de modificări privind închirierea locuințelor de tip Airbnb.

Actul legislativ publicat în Monitorul Oficial pe 22 februarie 2022 este contestat vehement de Claudiu Năsui de Claudiu Năsui, fostul ministru USR al Economiei, care acuză că, prin reglementările propuse de ministrul Turismului, proprietarii ar rămâne fără dreptul de a închiria apartamentele proprietate personală.

Una dintre modificări prevede că locuințele pot fi închiriate doar cu acordul vecinilor.

”Dacă aveați un apartament și voiați să-l închiriați prin AirBNB, Booking sau o platformă similară, nu o să mai puteți.

Așa a decis un ministru al așa-zisului antreprenoriat și turism de la PNL. Ieri a fost publicat un ordin prin care a interzis dreptul celor mai mici să participe în turismul românesc.

Practic, fiecare român care deține o garsonieră sau un apartament a fost expropriat. I s-a luat un drept pentru că așa a vrut un ministru care nu are nimic în comun cu liberalismul. De acum, puteți să vă închiriați apartamentul prin acele platforme doar dacă luați semnătura tuturor vecinilor. Deci e suficient să fiți certat cu un vecin, ca să nu mai aveți dreptul să vă folosiți de proprietatea dumneavoastră.

Devine cum era și cu înființarea de societăți, când aveam nevoie de acordul vecinilor ca să avem o firmă. Am reușit să eliminăm această prostie, dar cu greu pentru că guvernul PNL a atacat-o la CCR. Nu mai intrăm în detalii”, a scris Năsui pe Facebook.

Potrivit acestuia, cei care au făcut lobby pentru interzicerea cazărilor de tip AirBNB sunt cei din industria hotelieră, care nu mai vor concurență.

”Până la urmă nu e prost cine cere. E prost cine dă. E prost statul care le face pe plac, printr-un ministru așa-zis „liberal”. Știu cum e să fii ministru și să vină toate grupurile de interese să ceară diferite privilegii. Dar dacă chiar reprezinți România, trebuie să faci ce e bine pentru țară, nu pentru un grup de interese”, a mai scris Năsui.

În continuare, acesta prezintă efectele negative pe care le va avea ordinul ministrului pentru mii de români.

1) Mii de români vor pierde o sursă de venit. Asta tocmai în perioadă de criză. Ministrul „antreprenoriatului” lovește fix în micul antreprenoriat care și-a amenajat un apartament și voia să-l închirieze.

2) Degradarea turismului în România. Concurența scoate ce-i mai bun dintr-o industrie. Cu mai puțină concurență, pe piață vor fi camere mai scumpe și mai proaste.

”Antreprenoriatul pierde, turismul pierde, România pierde. Singurii care câștigă sunt grupurile de interese care au făcut lobby pentru acest ordin de ministru. Cu războiul la graniță, lor de asta le arde”, a conchis Năsui.

Clarificările Ministerului Turismului

Oficialii Ministerului Turismului spun că "ordinul nu prevede interzicerea niciunei activități, ci reprezintă un instrument de clasificare a unităților de primire turistică în regim de cazare pentru persoanele fizice".

Pe de altă parte, proprietarii apartamentelor trebuie să ceară acordul doar vecinilor aflați perete în perete cu locuința vizată pentru a fi introdusă în circuitul turistic.

Restricțiile impuse pentru acordarea licenței de unitate turistică sunt incluse în OUG 58/1998. Documentul reglementează faptul că agenții economici din turism au obligația „să funcționeze numai cu structuri de primire turistică clasificate”.

Practic, scopul ordinului de ministru intrat în vigoare pe 22 februarie este să introducă în rândul agenților ecnomici din turism și persoanele fizice din România care au proprietăți puse la dispoziție în rețeaua Airbnb.

Citeste si:
Nicușor Dan nu se teme de o nouă confruntare cu Gabriela Firea: ”A fost un administrator foarte, foarte slab al Bucureştiului”
Nicușor Dan nu se teme de o nouă confruntare cu Gabriela Firea: ”A fost un administrator foarte, foarte slab al Bucureştiului”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri, 10 august, că nu s-ar teme de o nouă confruntare cu Gabriela Firea dacă ar candida pentru un nou mandat, amintind că fostul edil a lăsat...
Ministrul Mediului liniștește populația: ”Nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România”
Ministrul Mediului liniștește populația: ”Nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat asigurări miercuri, 10 august, că, de la începutul războiului, nu s-a înregistrat o creștere a nivelului radiațiilor în Ucraina sau în țara...