Un avion Airbus A 380, care a decolat din Dubai, a aterizat pe un aeroport din Australia cu o gaură în fuselaj. Nimeni nu a știut nimic până nu a ajuns pe pâmânt FOTO

Duminica, 03 Iulie 2022, ora 21:25
6001 citiri
Un avion Airbus A 380, care a decolat din Dubai, a aterizat pe un aeroport din Australia cu o gaură în fuselaj. Nimeni nu a știut nimic până nu a ajuns pe pâmânt FOTO

Un incident aviatic bizar a avut loc vineri, 1 iulie, pe Aeroportul Brisbane din Australia. Un avion Airbus 380, plecat din Dubai, a ajuns în Australia ca după un bombardament.

Este vorba despre zborul Emirates EK430 de la Dubai (DXB) la Brisbane (BNE). Zborul de 7.442 de mile a fost operat de un Airbus A380 vechi de aproximativ trei ani, cu codul de înregistrare A6-EVK, conform onemileatatime.com.

Avionul a plecat de pe pista 30L de pe Aeroportul Dubai, iar zborul de 13 ore și 34 de minute a fost în mare parte fără evenimente, cel puțin din câte știm. Avionul a urcat inițial la 31.000 de picioare și, pe măsură ce a ars mai mult combustibil, a urcat în cele din urmă la 39.000 de picioare.

La apropierea de Brisbane, echipajul i-a informat pe controlorii de trafic aerian că au crezut că o anvelopă a explodat la decolare, așa că a cerut serviciilor de urgență să fie în așteptare.

Avionul a aterizat pe pista 19R de pe aeroportul din Brisbane și a fost remorcat până la platformă. S-a stabilit apoi că în partea stângă a fuzelajului era o gaură uriașă, chiar sub geamurile pasagerilor și în spatele aripii.

Gaură în fuselaj

Lipsa, de asemenea, un șurub și un capac pe angrenajul anterior, deși trebuie efectuată o investigație înainte de a ști în ce măsură aceste două lucruri sunt legate.

Probleme la trenul de aterizare

În aceste condiții, zborul de întoarcere către Dubai a fost anulat, iar avionul este încă la sol în Brisbane. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar pasagerii (și probabil chiar și echipajul) nu au avut nicio idee cum arată avionul din exterior până când au ajuns în siguranță la sol.

Ce s-a întâmplat cu Emirates A380

Un comentator de la The Aviation Herald scrie următoarele (nu am reușit să verific dacă acest lucru este adevărat, dar cred că merită totuși transmis, deoarece sună credibil):

Am fost pe acest zbor stând la aproximativ 10 rânduri în fața găurii de pe geamul din stânga. În jur de 30-45 de minute după decolare, am auzit o bubuitură puternică, m-am întors către soția mea și i-am spus că orice ar fi ar fi stresați piloții. Cu siguranță nu a sunat ca o turbulență normală. Restul zborului a fost bine, fără zgomote amuzante pe care să le aud.

Înainte de a ateriza, ne-au spus că trebuie să aterizăm pe o altă pistă și să punem un inginer să inspecteze avionul pentru o problemă suspectată cu trenul de aterizare. Aterizarea s-a simțit foarte lină. Apoi, cu motorul oprit, a trebuit să fim tractați. Atat de surprins sa vad acum o gaură în lateral. Mulțumesc că nu a fost mai rău.

Cum au zburat cu gaura în fuselaj

La suprafață, gândul de a zbura peste 13 ore cu o gaură mare în fuzelaj sună terifiant. Poate că ar fi provocat un zgomot asurzitor dacă ar fi fost acolo în cea mai mare parte a zborului, dar nu există rapoarte în acest sens.

Va trebui să așteptăm o investigație completă înainte de a stabili cine a fost de vină, dacă piloții au urmat corect procedurile etc.

Probabil că dacă piloții ar fi știut că există o gaură în fuzelaj, ar fi deviat imediat zborul. Între timp, dacă s-au gândit doar că o anvelopă a explodat la decolare, atunci nu există prea multe avantaje să se întoarcă în Dubai, deoarece ar fi trebuit aruncat o tonă de combustibil, iar o anvelopă explodată nu prezintă niciun risc în timpul zborului.

Anvelopa a explodat la decolare FOTO: avherald.com

O anchetă va stabili ce s-a întâmplat cu acest zbor.

Citeste si:
Atac armat în terminalul principal al aeroportului din Canberra. Autorul atacului a fost arestat VIDEO
Atac armat în terminalul principal al aeroportului din Canberra. Autorul atacului a fost arestat VIDEO
Un bărbat a fost arestat duminică, suspectat că ar fi autorul unui atac armat care a avut loc în terminalul principal al aeroportului din Canberra, care a fost evacuat, a anunţat poliţia...
Descoperire neobișnuită în adâncurile Pământului: Structură extraterestră într-o crustă din Australia VIDEO
Descoperire neobișnuită în adâncurile Pământului: Structură extraterestră într-o crustă din Australia VIDEO
Oamenii de știință conduși de o echipă de la Universitatea Curtin, care au publicat un studiu în prestigioasă revistă Nature din 10 august 2022, au făcut o descoperire extraordinară în...