Scandal de spionaj NSA in Germania si Austria: Airbus, gata sa depuna plangere penala

Vineri, 01 Mai 2015, ora 16:09
6742 citiri
Scandal de spionaj NSA in Germania si Austria: Airbus, gata sa depuna plangere penala
Foto: Facebook/Airbus

Compania Airbus a anuntat ca va depune plangere penala dupa ce in presa germana au aparut informatii conform carora seviciile secrete de la Berlin au ajutat SUA sa desfasoare activitati de spionaj industrial.

Reactia vine la scurt timp de la aparitia in cotidianul Bild a unor documente clasificate din care reiese ca serviciul de informatii german BND ar fi spionat mai multe companii europene, transmitand datele agentilor americani de la NSA, informeaza BBC.

Intr-un comunicat oficial remis AFP, reprezentantii companiei Airbus afirma ca sunt "alarmati" din cauza datelor aparute, dar nu doresc sa speculeze, asa ca au cerut mai intai informatii de la guvernul german.

"Stim ca marile companii din sector, cum este a noastra, sunt tinte pentru spionaj. Totusi, in acest caz suntem ingrijorati, deoarece este vorba despre o suspiciune concreta", se arata in comunicatul citat.

Bild, noi dezvaluiri: Spionaj si in Austria

Mai mult, cotidianul Bild detine noi informatii, care vor fi publicate in editia de duminica, conform carora NSA ar fi adresat serviciului german de informatii BND mai mult de 10 solicitari pentru a spiona si in Austria, relateaza jurnalistii de la DPA, care sustin ca au vazut copia articolului in avans.

Dezvaluirile pun presiune pe intregul guvern de la Berlin, dar in special pe ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, informeaza BBC.

In 2008, acesta era direct responsabil de activitatea BND. Totusi, el sustine ca nu a stiut nimic despre activitatile incriminatoare pentru serviciul secret.

Printre tintele care ar fi fost spionate se mai numara, conform unor surse, palatul prezidential de la Paris si Ministerul de Externe, precum si Comisia Europeana.

In urma cu cateva zile, cotidianul german Bild a publicat o serie de documente clasificate ale serviciilor secrete, din care reiese ca guvernul german stia inca din 2008 de operatiunile de spionaj economic desfasurate de americani, dar nu a spus nimic.

Americanii i-au spionat pe nemti cu ajutorul serviciilor secrete din Germania. Merkel stia?

Jurnalistii germani sustin ca agentii NSA au folosit statia de monitorizare Bad Aibling din Bavaria a serviciului de informatii german BND pentru a spiona diverse companii europene, printre care si Airbus.

Mai mult, sursa citata sustine ca rapoartele BND din 2008 si 2010 au consemnat faptul ca sistemul de informatii a fost spart de agentii americani, iar ele ar fi fost citite de cancelarul Angela Merkel.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Airbus spionaj NSA BND, #Airbus plangere spionaj NSA , #stiri Airbus