Un roman din Giurgiu, design manager la Airbus

Sambata, 19 Ianuarie 2008, ora 12:35
2994 citiri
Un roman din Giurgiu, design manager la Airbus

Un roman de origine germana din Giurgiu, absolvent al Universitatii Politehnice din Timisoara, este design manager in cadrul companiei europene Airbus, informeaza, in pagina sa electronica de sambata, Romania Libera.

Franz Adrian Bernacsek a plecat din Romania imediat dupa Revolutie si s-a intors recent in tara, pentru vernisajul de la Giurgiu al expozitiei sale de fotografie "One".

Absolvind initial Institutul Politehnic "Traian Vuia" (acum Universitatea Politehnica) din Timisoara, el a lucrat mai intai in Romania in domeniul cercetarii si proiectarii. In 1987, a urmat un curs postuniversitar la Universitatea de Aeronave din Bucuresti, care i-a facilitat un start usor in domeniul proiectarii.

In scurt timp, a devenit seful sectiei de proiectare din cadrul unei mari institutii de profil. Timp de zece ani a condus, de asemenea, propriul birou de inginerie si proiectare asistata.

Mult mai tarziu, Bernacsek a invatat in cadrul "Universitatii Multimedia pentru Imagine si Arta" din Stuttgart metode si procese in prelucrarea digitala a imaginii si compozitie fotografica.

In ultimii sapte ani, a lucrat pentru mari companii germane, printre care Daimler-Chrysler. Printre proiectele sale s-a numarat si designul interior pentru Porsche Boxter.

Bernacsek ocupa acum functia de System Integration Manager care presupune coordonarea lucrarilor de cercetare, proiectare si "maturity testing" ale componentelor Hatrack ale avionului A380.

A condus si coordonat de asemenea nenumarate proiecte pentru proiectarea sistemelor Tools in Single Aisle pentru A318, A319, A320. Incepand din 2008, Franz Adrian Bernacsek va fi responsabil de Configuration Management pentru Airbus Military, proiect privind avionul A400M si noul model A350XWB.

El considera ca exista o legatura stransa intre constructia sau proiectarea avioanelor si arta fotografica. Primul sau contact cu artele vizuale a fost prilejuit de un album de istoria artei universala, o editie germana, aflat in biblioteca parintilor.

Primele fotografii le-a facut din curiozitate tehnica fata de aparatul bunicului lui, un Smena 8. Ulterior s-a inscris la scoala Populara de Arta, sectia de pictura a profesorului Marinov. Subiectele fotografice si le gaseste in imediata apropiere.

Franz Adrian Bernacsek a mai expus fotografie si pictura in Germania, printre altele in galeriile concernului Daimler Benz din Stuttgart, de unde au fost cumparate multe dintre piese sale.

Fiind in acelsi timp pasionat de astronomie, el a facut de-a lungul timpului nenumarate astro-fotografii prin telescopul Made de 10", imagini mentionate pe mai multe forumuri de astronomie.

Expozitia "One", deschisa intre 5 si 20 ianuarie la Galeria de Arta din Giurgiu, reuneste 35 de lucrari care prezinta forme minimaliste, detalii naturale sau decupaje arhitectuale intr-o viziune suprarealista.

Mai multe galerii din Germania i-au propus sa-i gazduiasca lucrarile, oferindu-se sa preia costurile si organizarea expozitiilor. Totusi, Bernacsek si-a dorit ca prima expozitie sa fie organizata in orasul sau natal, desi era constient ca lucrurile se misca mult mai greu aici.

"Mi-am dat seama de problemele inerente ce apar in contextul romanesc, de la lipsa iluminatiei si a aparaturii electrice necesare pana la mutarea tuturor obiectelor depozitate in galeria transformata in magazie", a spus el.

La vernisaj au fost prezente in jur de o suta de persoane, printre care viceprimarii municipiului Giurgiu, Liviu Clejan si Constantin Preda, precum si critici, oameni de cultura din oras. Printre cei prezenti, Franz Adrian Bernacsek i-a recunoscut pe multi dintre cunoscutii sai vechi.

Incendiu la o sală de jocuri din Giurgiu. Poliția a deschis un dosar penal
Incendiu la o sală de jocuri din Giurgiu. Poliția a deschis un dosar penal
Poliția din Giurgiu a anunțat că o sală de jocuri din localitatea Cosoba a ars în totalitate, în noaptea de duminică spre luni, 22 aprilie. Primele verificări arată că incendiul a...
O femeie a vrut să intre în România cu un SUV de 100.000 de lei căutat de autorități de 2 ani. Șoferița e cercetată acum penal
O femeie a vrut să intre în România cu un SUV de 100.000 de lei căutat de autorități de 2 ani. Șoferița e cercetată acum penal
O femeie, în vârstă de 47 de ani, cetăţean român, este cercetată penal după ce a încercat să introducă în ţară, prin PTF Giurgiu, un autoturism, tip SUV, în valoare de aproximativ...
#roman, #giurgiu, #design manager, #Airbus , #stiri Airbus