Cererile pentru ajutoarele de încălzire se depun din 3 octombrie. Cine poate primi banii de la stat

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 17:15
8150 citiri
Cererile pentru ajutoarele de încălzire se depun din 3 octombrie. Cine poate primi banii de la stat
Cererile pentru ajutoarele de încălzire se depun din 3 octombrie FOTO Pixabay

Românii care au nevoie de ajutoare pentru încălzire în sezonul rece pot depune cererile de luni, 3 octombrie.

Ajutoarele se acordă pentru patru surse de încălzire: energie termică, gaze naturale, energie electrică şi alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri).

Cine poate beneficia de ajutoare

Pentru a beneficia de aceste ajutoare de încălzire, persoanele care le solicită trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure).

În cazul ajutorului pentru energie termică, compensarea se calculează în funcţie de consum. În cazul celorlalte surse de încălzire, ajutoarele care pot fi acordate sunt: 250 de lei (gaze naturale), 500 de lei (energie electrică) şi 320 de lei (alte surse de încălzire).

Valorile ajutorului pentru încălzire

(FOTO captură Antena 3)

Solicitanții care venituri de sub 200 de lei beneficiază de valorile maxime ale ajutorului. În celelalte cazuri, ajutorul scade cu 10 puncte procentuale în funcţie de venituri. De exemplu, familiile care se încălzesc cu gaze naturale şi au un venit între 200,1 şi 320 lei/membru vor beneficia de 225 lei, iar cele cu un venit între 320,1 şi 440 lei, de 200 lei.

Ultima categorie de beneficiari, dintre cele 10 stabilite în funcţie de venituri, este 1.280,1 – 1386 lei, iar ajutorul maxim ajunge la 25 lei.

În ceea ce priveşte suplimentul lunar de energie, acesta este cuprins între 10 şi 70 lei, în funcţie de sursa de încălzire. În cazul energiei termice, o persoană care are venituri de sub 200 lei, cuantumul integral al facturii reprezintă valoarea compensată.

În situaţia beneficiarului care are venitul cuprins în ultima treaptă de sprijin, compensarea procentuală va fi de 10% din cuantumul facturii, notează Antena 3.

Veniturile care nu se iau în calcul pentru acordarea ajutorului de încălzire

”Ajutorul pentru încălzire se va acorda pentru sursa principală utilizată (ex: energie termică, gaz metan, energie electrică, combustibili solizi sau gazoşi), iar suplimentele de energie se vor acorda pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă, asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate, şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie”, se arată într-o informare a Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS), instituţie prin intermediul căreia Primăria oferă ajutoarele de încălzire.

Documentele care trebuie depuse la DAS sunt acte doveditoare privind identitatea, veniturile, starea imobilului (proprietate, închiriere, folosinţă) şi facturi privind utilităţile avute.

În stabilirea venitului total al familiei nu se iau în considerare sume provenite din: alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, prestaţii sociale şi buget personal complementar (prevăzute de Legea 448/2006), burse şcolare şi alte drepturi pentru copii, elevi şi tineri (inclusiv stimulentul educaţional, programul „Bani de liceu” etc.), venituri obţinute de zilieri, ajutoare de stat acordate în situaţii excepţionale (despăgubiri, sprijin financiar etc.) şi ajutoare sociale pentru participarea la programe de formare profesionale.

”În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere a unor bunuri care duc la excluderea acordării ajutorului social, ajutorul pentru încălzirea locuinţei nu se acordă. Dacă însă bunul existent este dat în folosinţă unei alte persoane, în cerere se vor trece veniturile obţinute ca urmare a valorificării acestor bunuri şi se va putea beneficia de ajutorul pentru încălzire şi stimulentele pentru energie”, a mai transmis DAS.

În cazul persoanelor care nu au venituri, acestea trebuie să depună o adeverinţă de venituri eliberată de către Administraţia Finanţelor Publice Locale. Potrivit DAS, solicitările primite până la data de 20 noiembrie 2022 vor fi aprobate începând cu luna noiembrie 2022. După această dată, aprobarea ajutorului se va face cu luna decembrie 2022.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...