Noi vouchere de 4.000 de lei de la stat pentru sute de mii de români. Ce vor putea face cu banii

Luni, 27 Februarie 2023, ora 19:30
9861 citiri
Noi vouchere de 4.000 de lei de la stat pentru sute de mii de români. Ce vor putea face cu banii
Voucherele vor putea fi folosite pentru renovarea casei și înlocuirea aparatelor electrocasnice FOTO Pixabay

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat luni, 27 februarie, că peste 200.000 de români ar putea primi noi ajutoare de la stat, în valoare de 4.000 de lei.

Voucherele ar putea fi folosite pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice, precum frigiderul, aragazul sau mașina de spălat.

Noile ajutoare vizează familiile cu peste cinci copii, românii care nu pot munci sau persoanele vârstnice, care trăiesc fără niciun sprijin.

”Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități.

Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat.

Avem o țintă de 220.000 de beneficiari pe care o avem stabilită conform programului operațional”, a anunţat Marcel Boloş, luni, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

Întrebat când ar putea ajunge banii efectiv la români, oficialul a dat ca termen trimestrul al doilea al acestui an.

”Noi încercăm ca mecanismul instituțional și financiar pentru ca să sprijinim categoriile acestea sărace de românii să îl avem finalizat în cursul trimestrului întâi, respectiv până la sfârșitul lunii martie și să putem începe acordarea efectivă, probabil începând cu trimestrul al 2-lea al acestui an.

Trebuie să precizez faptul că este un element de noutate pentru România că aceste acest pachet de servicii sociale include și serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice care sunt imobilizate la pat.

Avem aceste centre comunitare în cadrul cărora se vor presta aceste tipuri de servicii sociale care vor funcționa pe lângă autoritățile locale și este pentru noi un început de drum, pentru că un asemenea pachet complex de servicii sociale nu am mai avut până acum asigurat din fonduri europene.

În cel mai scurt timp sperăm să definitivăm mecanismul și să-l putem oferi în detaliu pentru beneficiarii pe care i-am menționat”, a mai spus Marcel Boloș.

Ordonanţa de urgenţă este în lucru şi va ajunge pe masa Guvernului.

#ajutoare stat, #romani vulnerabili, #vouchere 4000 lei, #renovare casa, #schimbare electrocasnice , #stiri sociale